Na een volledig uitverkochte editie van het reizende restaurant De Maaltuin in Bajeskwartier, komt dit najaar XL kunstplatform BIG ART voor de derde keer terug naar de voormalige Bijlmerbajes locatie. Met ruim honderd kunstwerken belooft dit de grootste editie tot nu toe te worden.

Gedurende een lang weekeinde van 29 september tot en met 1 oktober, opent de oude gevangenis opnieuw de deuren voor het publiek. Het Hoofdgebouw van de voormalige bajes vertoont nog steeds sporen van haar roemruchte verleden en wordt door de kunstenaars nieuw leven ingeblazen. Het gebouw, onderdeel van Bajeskwartier, de nieuwe wijk in wording, is volledig casco en leent zich zeer goed voor deze pop-up kunstbeurs. De lege vloeren en rauwe wanden bieden kunstenaars ruimte die in de stad steeds schaarser wordt. Meer dan 6000 vierkante meter hebben de deelnemers dit jaar tot hun beschikking waar zij hun ‘big art’ tentoon kunnen stellen.

Bonnita Postma brengt nieuw videowerk

Drie kunstenaars laten zich door het bijzondere pand inspireren. Cathelijn van Goor creëert een werk ter plekke, net als Tonneke Sengers en fotograaf Michiel Kluiters. Op dit moment is het oude Hoofdgebouw volledig gestript en rondom dit gebouw krijgt ondertussen het Bajeskwartier vorm. Naast het Hoofdgebouw is Brouwcafé Levenslang Amsterdam in bedrijf en recent is ook het circulaire Hotel en Café Jansen geopend. De eerste woongebouwen van Bajeskwartier zijn al in aanbouw. Het voormalig Hoofdgebouw wordt de bruisende kern van het gebied met horeca, creatieve werkplekken en duurzame innovatie.

De aantrekkingskracht van het Bajeskwartier is groot. Oók op de kunstenaars die nu alweer voor de derde keer tijdens BIG ART hun werk hier komen tonen. Veelzeggend is ook het grote succes van het reizende restaurant De Maaltuin dat enige tijd op Bajeskwartier was gevestigd. Alle avonden waren uitverkocht. En ook Nederlands topcouturier Ronald van der Kemp is door de locatie geïnspireerd. Als onderdeel van de Amsterdam Fashion Week was hij met een show met werk van hem en van Steve Madden in het Bajeskwartier.

Links Bregje Sliepenbeek presenteert een XL sieraad, rechts: nieuw werk van Yamuna Forzani via Rademakers Gallery