Home BoekvandeWeek Boek van de Week: ‘Selections From The Lora Webb Nichols Archive 1899-1948’

Boek van de Week: ‘Selections From The Lora Webb Nichols Archive 1899-1948’

0

Boek van Week 9

Menigeen verlangt er weer eens naar om een tentoonstelling te kunnen bezoeken. Nog even geduld a.u.b.! Fotografie is echter een medium dat zich uitstekend laat vangen in een boek en het gevoel van gemis iets kan opvangen. Encampment Wyoming is zo’n fotoboek dat met veel aandacht en kwaliteit is gemaakt en je onmiddellijk met het doorbladeren naar een andere tijd en ruimte schiet. In dit geval naar het dunbevolkte Wyoming in het Westen van de Verenigde Staten, aan het begin van de 20e eeuw.

Fotografe Lora Webb Nichols (1883-1962) werkte voor een fotostudio en heeft tijdens haar leven ongeveer 24.000 negatieven gemaakt en verzameld in het mijnstadje Encampment in de staat Wyoming. De beelden bieden een venster van de huiselijke, sociale en economische aspecten van een mijnwerkersstadje dat onderhevig was aan een plotselinge, maar kortdurende bevolkingsgroei.

Een jongetje met verjaardagstaart, een man die zijn zojuist gevangen vis toont, of een vrouw die met haar kat speelt. Alledaagse beelden in lang vervlogen tijden. Een aanrader voor liefhebbers van fotografie en er even aan toe zijn om het Amsterdam van 2021 kortdurend achter zich te laten.

_____

Encampment, Wyoming: Selections From The Lora Webb
Nichols Archive 1899-1948
is verschenen bij Uitgeverij FW Books
Tebbe Plochg is boekverkoper bij Boekhandel van Pampus, KNSM-laan 303