Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Serge’ van Yasmina Reza

Boek van de Week | ‘Serge’ van Yasmina Reza

0

Boek van Week 2

De echte winter moet nog komen, maar het boekenvak richt zich gelijk de modewereld alweer helemaal op het voorjaar. Voor ik me laat verzwelgen door de stroom nieuwe boeken werkte ik als een gek een stapel boeken weg die ik toch echt had willen lezen, maar waar het steeds maar niet van kwam. In vliegende vaart las ik Een geest in de keel van Doireann Ní Ghríofa (origineel!), een paar verhalen uit Vaders die rouwen van Carmien Michels (verhalen zoals verhalen bedoeld zijn), Een liefde van Sara Mesa (ondanks alle ellende meteen zin om een krottig huis in de bergen te betrekken), Omdat Venus op de dag dat ik geboren werd een alpenviooltje passeerde van Mona Høvring (beste titel, allerintrigerendst verhaal), Broed van Jackie Polzin (warm en lief) en Serge dus, van Yasmina Reza.

Zacht uithijgend schrijf ik dit stukje, want los van de eindeloze stroom bladzijden die ik tot me nam, liet Reza me meermaals naar adem happen.

Reza is in Frankrijk een gevierd auteur, maar ze is daar vooral bekend van haar toneelstukken, waarvan er ik graag eens een zag. Net als in haar vorige twee in Nederland verschenen romans (Gelukkig de gelukkigen en Babylon) voel je in Serge weer de toneelschrijver in Reza. Ook nu weer veel perfect getimede dialogen, die in de vertaling van Floor Borsboom en Eef Gratama fier overeind blijven. (Zag ik daar nou een eekhoorn?)

De roman draait om de drie kinderen Popper: Serge, Nana en Jean. Ze blijven zich ondanks hun leeftijd (rond de zestig) en het overlijden van hun ouders, Edgar en Marta, als de kinderen Popper zien.

Jean is de verteller en de meest stabiele, zachte van de drie. Na het overlijden van Marta bedenkt de dochter van Serge dat het een heel goed idee zou zijn als ze met elkaar Auschwitz zouden bezoeken, om zo meer te leren over de achtergrond van de mater familias: Marta. Het uitstapje loopt uit op een vreselijke mislukking en lijkt te zorgen voor een definitieve breuk tussen Nana en Serge, met Jean als bufferzone.

Reza besteedt weinig woorden aan decors en achtergronden, ze laat haar personages het werk opknappen. En die kwijten zich van hun taak.

Het is zo’n heerlijk boek waar de taal knispert en vonkt, het menselijk tekort zo goed wordt verwoord dat het ook weer troost biedt.

Ik ben blij dat ik dit toch nog gelezen heb en voel me gestut. Laat de voorjaarslawine maar komen.

_____

Serge is geschreven door Yasmina Reza
vertaald door Floor Borsboom en Eef Gratama
verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29