Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Slechte gewoontes’ van Alana S. Portero

Boek van de Week | ‘Slechte gewoontes’ van Alana S. Portero

0

Boek Week 8 

Slechte Gewoontes is een tragisch coming of age verhaal, in de kleurrijke stijl van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar. Het vertelt ons hoe de naamloze hoofdpersoon, een meisje gevangen in een jongens lichaam, zichzelf en de wereld probeert te begrijpen. Het speelt zich af in San Blas, een arbeiderswijk in Spanje in de jaren 80 en 90. Deze wijk in Madrid is er dan één met veel conflict. Heroïne kost vele mensen het leven. Alana S. Portero weet dit grijze decor kleur te geven door prachtige metaforische, rake omschrijvingen en een vleugje betovering.

Het hoofdpersonage probeert te passen in een rauwe mannencultuur en wordt geconfronteerd met de harde buitenwereld, maar is ook gezegend met een aantal schitterende mensen in haar omgeving. Zij die dicht bij haar staan, weten allang wie zij werkelijk is. Deze personages zijn levendig en karakteristiek. Stuk voor stuk zijn het krachtige vrouwen die als voorbeeld dienen voor het hoofdpersonage en haar maken tot wie ze is.

Het leven van een jong meisje dat voor de buitenwereld geen meisje lijkt. Het zou snel ongrijpbaar gevonden kunnen worden, maar dit is juist ook een verhaal vol herkenning.

‘Het leven van de hoofdpersoon van Slechte Gewoontes lijkt vermoedelijk meer op jou dan de actualiteit je wil doen geloven. Wie stelt zichtzelf niet duizend vragen tijdens het opgroeien, wie is níet soms bang, wie lijdt níet soms vanwege de liefde?’ Alana S. Portero

En zo voelt het ook. Portero heeft de gave dit ‘ongrijpbare’ verhaal toegankelijk te maken, door het mooie te beschrijven en je tegelijkertijd te laten voelen hoe het is om in het verkeerde lichaam geboren te worden. Het een tragisch verhaal dat veel verdriet met zich meebrengt, en toch leest het als een verhaal vol kleur en schoonheid.

Slechte Gewoontes is geschreven door Alana S. Portero
Vertaald uit het Spaans door Annet van der Heijden
Verschenen bij Meridiaan uitgevers
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561