Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Toen ik de sterkste was’ van Jason...

Boek van de Week | ‘Toen ik de sterkste was’ van Jason Reynolds

0

Boek van Week 5

Tijdens deze lockdown bestellen klanten opvallend veel Young-adult boeken. Jongeren die voor school moeten of willen lezen of ouders die wanhopig een boek zoeken voor hun tiener die volgens hen alleen maar op de bank hangt. Toen ik de sterkste was is zeker een aanrader om in het Young adult genre te lezen

Ali woont niet in de meest veilige wijk, maar hij is zelf een hele goede jongen. Hij woont samen met zijn moeder en zusje, en naast hem wonen nieuwe buren. Hij ontmoet Noodles, een jongen die vaak in de problemen komt en die hij altijd moet helpen om eruit te komen. Noodles heeft een broer met het syndroom van Gilles de la Tourette, waar de buurt gelukkig veel begrip voor heeft. De jongens helpen elkaar wanneer het nodig is, maar wanneer ze terechtkomen in een gevaarlijke situatie weten ze niet hoe ze hieruit moeten komen.

De schrijver Jason Reynolds is een Amerikaanse auteur. Hij las pas op zijn zeventiende zijn eerste boek uit. Hij is daarna nooit gestopt met lezen en schrijven. Hij weet dat veel jongeren niet van lezen houden omdat het saai is. Hij heeft een duidelijke missie geen saaie boeken schrijven. Met die missie is hij zeker goed op weg want hij maakte op mijn een verpletterende indruk met het in vrije vers geschreven 68 seconden. Zelden las ik zo’n indrukwekkend boek.

De Nederlandse uitgeverij Blossom Books die het werk van Reynolds uitgeeft, bracht afgelopen jaar zijn debuut Toen ik de sterkste was uit. Het debuut van Reynolds is misschien niet zo’n indrukwekkend als 68 seconden maar wel toegankelijker. Dit komt door de vorm van het verhaal maar ook de thematiek is minder heftig. Dat neemt niet weg dat Reynolds veel maatschappelijke ongelijkheid in dit boek aan de kaak stelt. De ongelijkheid tussen zwart en wit in deze buitenwijk van New York wordt doeltreffend beschreven. De hoofdpersonen zijn sympathieke figuren die niet alles goed doen maar door hun gedrag kunnen rekenen op empathie van de lezer. Het verhaal is filmisch geschreven waardoor er veel vaart inzit. Het debuut laat zien wat voor veelbelovende schrijver hij is geworden.

Toen ik de sterkte was is een plezierig boek in het Young adult genre dat zeker veel jongeren zal bekoren. Niet alleen interessant voor de jongeren, maar ook voor hun ouders. Kunnen ze samen lezend bank hangen.

_____

Toen ik de sterkste was is geschreven door Jason Reynolds
vertaald door Maria Postema
uitgegeven bij Blossom Books
Lisa Fase 
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145