Home Overzicht Slachtoffers van de Holocaust herdacht

Slachtoffers van de Holocaust herdacht

0

Bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark vond op 31 januari de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking plaats waarbij de slachtoffers van de Holocaust van Joden, Roma en Sinti werden herdacht.

Het is 76 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Toen werd ook het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijd, het internationale symbool van de Holocaust. Tijdens de Nationale Holocaust Herdenking, die altijd plaatsvindt op de laatste zondag van januari, was vanwege de coronamaatregelen slechts een beperkt aantal mensen aanwezig. Ook was geen stille tocht voorafgaand aan de herdenking.

Onder andere demissionair premier Mark Rutte en demissionair staatssecretaris Blokhuis waren aanwezig. Burgemeester Femke Halsema hield, net als Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en voorzitter Jacques Grishaver van het Auschwitz Comité, een toespraak.

Indrukwekkend was de toespraak van Rudi Cortissos. Hij overleefde samen met zijn vader de oorlog door onder te duiken, zijn moeder werd samen met 62 andere familieleden in Sobibor vermoord. Namens de jongere generatie sprak Noah Knijff.

Vorig jaar bood premier Rutte tijdens de herdenking excuses aan voor de Nederlandse houding ten aanzien van de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.