Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Uitzicht van dichtbij’ van Megan van Kessel

Boek van de Week | ‘Uitzicht van dichtbij’ van Megan van Kessel

0

Boek van Week 16

In Uitzicht van dichtbij is het vanaf de eerste pagina duidelijk. Het is een boek dat je in een adem uitleest. Het begint met de gedachte van Maggie aan de bevalling van haar zoontje Felix, het moment er net na, en de tijd die vlak daarna komt. In een paar zinnen vat Megan van Kessel het allemaal precies samen zoals het is, maar niet op een zware toon. Ze heeft een zeer scherpe, geestige blik die zorgt voor herkenning.

Het verhaal van Maggie laat ons de ongemakken en onzekerheden van het moederschap zien, en alle onverwachte en soms enge gedachten die daarbij komen kijken. Steeds met diezelfde rake woorden, vol humor. Door de toon lijkt het een ‘licht’ boek, maar niets is minder waar.

Maggie worstelt met veel dingen. Ze lijkt gewoon niet echt te passen in haar eigen leven. Ze neemt de onenigheid met haar buurvrouw zwaar op, haar vriend lijkt meer tijd voor zichzelf te willen hebben en de onduidelijke relatie met haar vader houdt haar dagelijks bezig. Zij heeft geen reactie van hem gekregen op het geboortekaartje wat zij heeft gestuurd en haar twijfel zorgt ervoor dat ze terugblikt op haar verleden.

Het is 2000, Maggie worstelt met de puberteit, haar stiefzus Karen, die vooral met haar uiterlijk bezig is, en Karen’s beste vriendin Becky. Ze zijn samen op vakantie, maar er echt bij horen, dat doet Maggie niet. Ook zien we in deze herinneringen wat voor man Maggie’s vader is en wat voor relatie hij heeft met zijn dochter. Het lijkt haast onontkoombaar dat zij in de toekomst geen contact meer zullen hebben.

Eigenlijk is Maggie een heel normaal meisje, met begrijpelijke gevoelens en herkenbare problemen. Toch valt er uit dit boek veel meer te halen. Van Kessel vertelt heel knap, er zit veel verhaal tussen de regels door. Met een paar zinnen lukt het haar hele tijdsperiodes en de daarbij behorende emoties te vatten. Ze hoeft niet uitgebreid te vertellen in wat voor situatie Maggie zich bevindt, alleen maar benoemen naar welke muziek er geluisterd wordt, of welke schoenen Maggie niet had moeten kopen, en het is duidelijk.

Uitzicht van dichtbij is een mooi intiem verhaal over onzekerheid. Van Kessel vertelt heel treffend en tijdens het lezen betrapte ik mijzelf er elke keer op dat ik herinneringen aan het ophalen was. Vooral vluchtige emoties en willekeurige gebeurtenissen waren herkenbaar. Ze kan de dingen precies beschrijven zoals ze waren, en zijn.

_____

Uitzicht van dichtbij is geschreven door Megan van Kessel
verschenen bij Nijgh & van Ditmar
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561