Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Vandaag komen we niet meer thuis’ van...

Boek van de Week | ‘Vandaag komen we niet meer thuis’ van Enne Koens

0

Boek van Week 26

Mirza wordt van school gehaald door zijn vader. Dat doet hij anders nooit. Ze rijden dagenlang, zijn vader zegt niet waar ze heen gaan.

Als ze eindelijk stoppen met rijden is het hem wel duidelijk waar ze zijn: het land waar zijn vader vandaan komt. Waar zijn opa en oma tot voor kort woonden. Langzaam krijgt hij meer antwoorden op zijn vragen. Ze moesten weg, vanwege schulden en inmiddels is er zoveel tijd voorbij dat zijn vader hoopt dat ze hier vergeten zijn wie hij is.

Er is geen oorlog meer, maar van het pistool onder het bed – dat van zijn opa was – wil hij toch geen afstand doen.

Alles is anders dan Mirza gewend is: het landschap, de taal, het eten, de sociale regels. Na elke vreemde schooldag loopt hij door het bos naar het huis waar ze nu wonen en huilt. Thuisgekomen zijn zijn tranen opgedroogd en helpt hij zijn vader.

Je bent … wat ruim, zegt de meester, je kijkt ze te lang aan.

De andere kinderen worden ongemakkelijk van hem. Het frustreert Mirza die zo zijn best doet om zich aan te passen.

Hij blijft in zijn hoofd praten met zijn beste vriend Lucas, met wie hij altijd op avontuur was: het leven speelden ze als een game. Lucas zegt hem dat hij het land heeft opgezocht: het bestaat helemaal niet! Misschien leef je wel in een game, Mirza! Hij motiveert hem om punten te scoren: door dappere stappen in zijn dag te zetten. Hun gezamenlijke speelsheid en nieuwsgierigheid is sterk. Op duizenden kilometers afstand voelt hij de steun van zijn vriend. En bovendien kent Mirza de taal van voetbal, de taal van voeten zoals Messi en Ronaldo, die overal hetzelfde blijkt te zijn. Als hij eindelijk mee durft te doen tijdens een pauze, verzacht de houding van de anderen met elke redding een beetje meer.

Het boek leest als theater, de prachtige tekeningen van Maartje Kuiper schetsen het decor mee. Het lukt Enne Koens om de zware onderwerpen te verwerken in een mooi en zacht verhaal. Het nieuwsgierige en zachtaardige personage van Mirza gaat moeilijke vragen en gevoelens niet uit de weg. Hij heeft oplettende ogen die zijn nieuwe omgeving vriendelijk observeren en je als lezer ook meeneemt naar dit onbekende (fictieve) land. Een heel mooi boek voor jong (vanaf ±10 jaar) en oud, voor voetballiefhebbers en avontuurlijke slimmeriken.

Enne Koens schrijft onder andere kinderboeken en toneelstukken. Ze wordt veel gelezen en geprezen. Zo is haar boek Vanaf hier kun je de hele wereld zien in 2022 bekroond met de Bronzen Griffel.

_____

Vandaag komen we niet thuis is geschreven door Enne Koens
Verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Nora Hendriks is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29