Tussen de drommen bezoekers van de Bazaar van Amsterdam Roots in het Oosterpark loopt een man met een bord dat oproept het festival te steunen. Je kunt ook meteen bij hem terecht. De financiële situatie van Amsterdam Roots is onzeker. Het festival is een stuk kleiner en de toekomst onduidelijk. Toch weten de organisatoren op deze zonnige dag een prachtig programma te bieden.

Sam Schuman

Rond het open podium geniet het publiek van het optreden van Marina Collares en Ronan Lima uit Brazilië. Ze nemen de toeschouwers mee met hun vloeiende bewegingen en creëren een poëtische sfeer en interactie. De dromerige klanken van een hangdrum zijn een perfecte aanvulling op de bewegingen van de acrodans. Met een indrukwekkend trackrecord van optredens in meer dan veertien landen en zo’n vierhonderd shows op diverse festivals in Europa en Latijns-Amerika was het nu ook de beurt aan Amsterdam om het circusspektakel van Marina Collares en Ronan Lima te ervaren.

En niet te vergeten de Bazaar
Het is genieten in het Oosterpark met onder meer Marina Collares en Ronan Lima. Er zijn ook mooie optredens op het Big Bang podium, heerlijke muziek op het Moon podium en een interactief programma waar jong en oud zeepjes maken, met papier-maché aan de gang gaan en met textiel en verf mooie dingen maken. En niet te vergeten de |Roots azaar, een lange rij kraampjes met exotische happen en hapjes, schaaf- en ander ijs, kleding die perfect aansluit op het mooie weer van de dag en veel producten die je niet altijd tegenkomt. En lange rijen voor de biertappunten.

Inmiddels biedt Amsterdam Roots al 42 jaar lang gratis toegankelijke culturele activiteiten aan voor een breed publiek. Amsterdam Roots Festival weerspiegelt, blijkt ook nu weer, een unieke mix van culturen die Amsterdam kenmerkt en dat in het Oosterpark in Oost. Van een steeds weer groeiend festival in vele zalen in de stad, dat groots werd afgesloten met Roots Open Air in het Oosterpark, is het festival nu een mooi maar wat kleiner evenement. Het is te hopen dat het festival vanaf volgend jaar weer gaat groeien.

Amsterdam Roots moet weer groeien
Dit jaar was het een wat kleinere editie met twee podia, verschillende interactieve activiteiten en natuurlijk de Roots Bazaar, alles midden in het Oosterpark. Het festival is gratis en toegankelijk voor iedereen. Of het festival 2025 haalt, is de vraag. Door de grote kostenstijgingen en financiële onzekerheid van de afgelopen jaren, is het festival dit jaar een stukje kleiner.

‘In een tijd waarin toegang tot kunst en cultuur steeds meer voorbehouden lijkt te worden aan commercieel interessante doelgroepen, blijft onze missie van gratis toegankelijkheid en inclusiviteit van onschatbare waarde’, schrijft de organisatie. ‘Steun van donateurs is essentieel om deze visie levend te houden. Door Vriend van Roots te worden, draag je direct bij aan het voortbestaan van Amsterdam Roots.’ Of de man met het bord voldoende steun heeft kunnen verzamelen is de vraag. Het is aan de gemeenteraad om te zorgen voor voldoende financiële armslag voor dit mooie Amsterdam Roots. Dan zijn we er volgend jaar weer.