Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Zomerwater’ van Sarah Moss

Boek van de Week | ‘Zomerwater’ van Sarah Moss

0

Boek van Week 42

Laatst sprak ik iemand die vertelde dat hij lezen pas echt was gaan waarderen toen hij begreep dat je niet élk boek leuk hoefde te vinden. Het klinkt wat paradoxaal, maar het is waar. Er zijn nu eenmaal heel veel goede boeken, maar ook echt heel veel stomme. En als je een paar stomme boeken achter elkaar leest, wordt het zwoegen. Vroeger was ik heel streng en vond ik dat ik elk boek waarin ik begon uit moest lezen. Toen ik die regel losliet (de reden waarom is een lang verhaal, voor een andere keer), voelde dat als een enorme bevrijding. Dat ik dat niet eerder had gedaan! Life is too short to deal with assholes, maar ook zeker te kort om stomme boeken te lezen. Maar goed, soms ontkom je er niet aan dat je een rijtje mwoah-boeken leest (het ligt natuurlijk altijd aan mij – te druk, te kritisch, te veel gelezen), maar dan is het des te heerlijker om een boek in handen te krijgen dat het leesplezier weer over de plinten laat klotsen. Zomerwater was er zo eentje.

Het boek speelt in Schotland, op een afgelegen vakantiepark categorie vergane glorie en het regent, regent en regent. Elk hoofdstuk zit je in een ander huisje en leef je een tijdje mee met de bewoners: een ouder echtpaar, een jong stelletje, een gezin met heel kleine kinderen, een gezin met pubers en dan is er nog het huisje met de seizoensarbeiders die elke avond feestvieren alsof het de laatste avond is. Geluidsoverlast, regen, verveling en slaapgebrek smelten samen tot een venijnig goedje dat op elke vakantieganger een andere uitwerking heeft.

Een heerlijk boek vond ik het, geestig, snedig en broeierig, maar op het eind dacht ik toch even: heb ik me niet te veel laten afleiden? Waardoor en waarvan laat ik nu liever in het midden. Lees zelf maar en lees het dan nog een keer. Dat ga ik ook doen. Want het leven is gelukkig lang genoeg om goede boeken nog een keer te lezen.

_____

Zomerwater is geschreven door Sarah Moss
vertaald door Ine Willems
verschenen bij Uitgeverij Orlando
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29