Home Overzicht Tigers trappen thuis af met twee klassiekers

Tigers trappen thuis af met twee klassiekers

0
Amsterdam Tigers tegen Gijs Hepro Groningen. Foto Ton Thomassen.

IJshockey | Oude tijden zijn terug in de Jaap Edenhal. Na een geslaagde open dag met aangeklede borrel pakte het Amsterdamse ijsleger om 18.00 uur in een volle zaal de sticks op voor de eerste thuiswedstrijd van de competitie. Gijs Hepro Groningen was te gast.

Wedstrijden tussen de Tigers en Gijs Hepro zijn altijd enerverend. Amsterdam zet meteen vol in om de leiding te nemen in deze klassieker. Na zes minuten spelen scoort Donny Pohlman de eerste thuisgoal voor de Tigers. Groningen komt tijdens een powerplay – James Mercer zit aan de kant voor crosscecking – met een helder antwoord: 1-1. Toch blijft het voor het publiek in de zuidzijde van de Edenhal vooral naar rechts kijken en heeft de Amsterdamse goalie Jaimy Missler tot de twaalfde minuut een betrekkelijk rustige avond. Een aanval van het noorden wordt goed afgeslagen, die van Amsterdam even later ook.

De Tigers doorstaan meerdere doelschoten van Gijs, maar geven in de 18e minuut prijs. Mick Vastenhouw slaat met een assist van nieuwkomer Xavier Gehéniau vrijwel meteen terug, 2-2. Amsterdam probeert voor de eerste rust nog een punt te pakken. Dat lukt bijna.

Groningen profiteert van een powerplay en komt op voorsprong. De pret duurt niet lang. In de eerste seconde van de 25e minuut zet Ivan Muso zijn team op gelijke stand, 3-3. Groningen probeert aan de zijkanten door te breken en vangt telkens bot bij een Tiger.  James Mercer heeft na een assist van Stef Overweg meer succes met zijn razendsnelle actie, 4-3.

De Tigers houden Gijs tijdens een powerplay in hun thuisvak, maar halen geen extra punten. Groningen doet dat wel als ze met een man meer spelen, 4-4.  Een reactie van het thuisfront volgt snel. Door een schot van Michael Mackie-Kwist en assists van John Versteeg en Calvin Pohlman staan de Tigers weer op winst, 5-4. Tijdens een dubbele powerplay voor de gasten ontsnappen ze dankzij het adequate keepwerk van Jaimy Missler ternauwernood aan een aanval. Aan de overkant blijft het Hepro-doel potdicht.

Groningen houdt de moed erin, maar moet aan het begin van de derde periode nog meer terrein inleveren. Ivan Muso slaat met hulp van Billy Grapperhaus en Donny Pohlman opnieuw toe, 6-4. Gaandeweg lopen de emoties op en staat de tijdklok vaker stil. Door incidentjes in met name de doelgebieden spelen beide teams de partij met minder man uit. Op de Tigerbank zitten drie spelers van het eerste uur, Calvin Pohlman, Michael Mackie-Kwist en Tobias Kathan. De nog actieve Tigers komen zonder schade de overige speeltijd door. Als laatste redmiddel verruilt Groningen de goalie voor een extra pion. Het kost Gijs niets en levert de ploeg evenmin iets op. Met twee punten verschil zijn de Tigers baas in eigen huis. Makkelijk ging dat niet.

Gelijkspel voor U21-Tigers tegen Den Haag

Direct na de thuiswedstrijd van het eerste team namen de U21-Tigers, ook dit jaar begeleid en gecoacht door Hennie Jaspers, Michael Veltman en Mark van den Heuvel,  het op tegen een andere oud bekende: Hijs Hokij Den Haag. De tweede klassieker van de zaterdagavond kwam pas laat op gang.

Zowel de Tigers als Hijs Hokij zijn lang zoekende. Alsof beide teams elkaar eerder vermijden dan opzoeken. De eerste minuten spelen zich vooral af aan Amsterdamse zijde van de lijn, goals vallen er niet. In de elfde minuut keert het tij, de eerste serieuze aanval van Amsterdam haalt het net niet. Nog geen minuut later is het wel raak. Sep de Kousemaker verzilvert de assist van Billy Grapperhaus, die na de wedstrijd met het eerste team op het ijs is gebleven. Kort voor de rust komt Den Haag met de gelijkmaker, 1-1.

Hokij neemt weliswaar een voorsprong aan het begin van de tweede periode, het team zet niet door. Pogingen van de Tigers om langs de zijkanten op te rukken halen weinig uit, daarvoor zijn de tegenstanders te goed georganiseerd. Met individuele acties verkennen de Tigers andere mogelijkheden. Het aantal straffen voor Amsterdam loopt gestaag op, de Haagse bank wordt nauwelijks gevuld. Tigergoalie Lars Veltman stopt een paar gevaarlijke schoten en heeft het na ruim een half uur speeltijd aanzienlijk drukker dan zijn Haagse collega aan de overkant.

In de tweede helft van de derde periode tonen beide teams hun temperament en is hier en daar vuurwerk. De Tigers plukken daar de vruchten van. Malachy Conghaile scoort met een assist van opnieuw Billy Grapperhaus. Meer goals blijven uit, wel gaan – vooral voor Den Haag – de strafbankdeuren vaker open. Dat de machine traag op gang kwam, drukt zich ook uit in de eindstand: 2-2.