Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Zwemmen in het donker’ van Tomasz Jedrowski

Boek van de Week | ‘Zwemmen in het donker’ van Tomasz Jedrowski

0

Boek van Week 17

Met de leesclub van de Java Bookshop lazen we deze maand een debuut van een jonge schrijver. Zwemmen in het donker heet het debuut en dit mooie liefdesverhaal tussen twee jongens ontroerde tot de laatste zin. We zijn erg benieuwd wat de leden van onze leesclub vinden van dit coming of age verhaal dat zich afspeelt in de grauwe wereld van de Sovjet-unie.

Polen, 1980. De angstige, gedesillusioneerde Ludwik Gowacki, die binnenkort afstudeert aan de universiteit, is samen met de rest van zijn klas naar een landbouwkamp gestuurd. Hier ontmoet hij Janusz. Samen brengen ze een droomachtige zomer door met zwemmen in afgelegen meren, het lezen van verboden boeken en verliefd worden.

Maar als de zomer voorbij is, gaan de twee noodgedwongen terug naar Warschau, naar de harde realiteit van het leven onder de communistische partij. Verbannen uit het paradijs moeten Ludwik en Janusz beslissen hoe ze zullen overleven, en door hun verschillende keuzes worden ze uit elkaar gedreven.

De schrijver Tomasz Jedrowski is geboren in West-Duitsland, Heeft Poolse ouders en studeerde rechten aan de universiteit van Cambridge. Zwemmen in het donker is een onvergetelijke roman over jeugd, liefde en verlies – en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden.

_____

Zwemmen in het donker is geschreven door Tomasz Jedrowski
vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap
verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145