Home Dwars nieuws ‘Boeken uitgeven die wij belangrijk vinden’

‘Boeken uitgeven die wij belangrijk vinden’

0
In 2010 richtte Jacqueline Smit Uitgeverij Orlando op, als onderdeel van AW Bruna uitgevers. Eind 2015 nam zij Orlando over en sinds 1 januari 2018 is Jacqueline samen met haar nicht, vriendin en vakgenoot Ingrid Meurs eigenaar. Bij Orlando verschijnen ongeveer twintig boeken per jaar. Een prachtig kleurrijke najaarscatalogus, met Vita Sackville-West op het omslag, nodigt uit tot een interview.

Lennie Haarsma | Foto Frank Schoevaart

Jacqueline: ‘Ingrid en ik hebben allebei bij grote concerns gewerkt, waar een boek uitgeven een heel proces is. Het lijkt alsof marketing en verkoop bijna een grotere rol vervullen dan de redactie van een boek. Nu lezen we een boek, zijn er enthousiast over, vinden dat het boek er moet zijn en dat wij dat moeten uitgeven. Ook al is het geen hip onderwerp en is er een kleine lezersgroep voor. Al het geld dat wij verdienen gaat meteen weer het bedrijf in. We zijn onafhankelijk en hebben bewust geen personeel. We werken met veel freelancers samen rond vertalen, productie, marketing en verkoop. Zo konden we in corona-tijd gelijk omschakelen en met de markt meebewegen’.

Je vertelt dat jullie drie keer per jaar iets geks doen en een boek uitgeven voor een kleine doelgroep, bijvoorbeeld een Bowie-boek.

‘Al sinds onze jeugd zijn Ingrid en ik enorme fans van Bowie; op ons 15e gingen we naar een concert in de Kuip. Zo brachten we in 2020 Bowie’s boekenkast uit over de honderd boeken die van invloed waren op de muziek van Bowie. En volgend jaar komt er een boekje mini-filosofie uit met bijdragen van grote filosofen’.

Er zullen veel mensen uit Oost zijn die jou kennen van de kookboekenen bakkerswinkel Boekalicous.

Toch verkocht je die winkel. ‘Boekalicous was een uitstapje. Na mijn vertrek bij Bruna ben ik een koksopleiding gaan doen. Koken en kookboeken zijn mijn hobby. Ik kon het winkeltje overnemen en kon zo mijn liefde voor boeken combineren met kookboeken verkopen. De winkel werd echter steeds meer een koffietentje. Toen ik in 2015 Orlando kon overnemen en de winkel kon verkopen, kon ik weer mijn eigenlijke passie volgen: boeken maken. Ik heb er veel van geleerd: het is verfrissend om iets heel anders te doen’.

Debutanten en nieuwe boeken

‘We geven verschillende debutanten uit en in september verschijnt Vossenjacht van Racheda Kooijman over Nadia Smits, die half Nederlands, half-Marokkaans is en alleen door haar moeder is opgevoed. In het najaar verschijnt een pareltje: Annette, een heldinnenepos, over een verzetsstrijdster, dat werd bekroond met de Deutscher Buchpreis. Ook verschijnen romans over bijzondere vrouwen zoals de joodse grafica Fré Cohen en de Noors-Nederlandse kunstenares Betzy Akersloot-Berg’.

Jullie gaan ervan uit dat concurrentie eerder komt van Netflix dan van andere boekhandels. Wat kun je de lezers van Dwars meegeven aan hartenkreten als het gaat om lezen?

‘Je ziet dat mensen steeds minder lezen en dat hun aandacht versnipperd is. Lezen is belangrijk om te vertragen en om focus te krijgen. Het is belangrijk om een leesroutine aan te wennen om tot rust te komen. Een andere hartenkreet is dat mensen steeds meer in het Engels gaan lezen. Daarmee gaat er veel verloren, want je mist o.a. taalgrapjes en diepere lagen. Ik houd een enorm pleidooi om vertalingen te lezen; ook om je Nederlandse taalvaardigheid te behouden’.

Check www.uitgeverijorlando.nl