Home Dwars nieuws ‘Wat we dragen, zijn we’

‘Wat we dragen, zijn we’

0

In ons stadsdeel leven mensen van meer dan 200 nationaliteiten. Elke nationaliteit heeft eigen kleding, eigen verhalen over school, leren, feesten, en hoe men hier terecht is gekomen. Een praatgroep van Geheugen van Oost is anderhalf jaar geleden begonnen met het aanleggen van een verzameling poppen in klederdrachten die al die culturen in kaart brengt. In september is de grote verzameling eindelijk te zien in de Meevaart.

Anneke Hesp | Foto’s Dineke Rizzoli

‘Er is een echte modeshow op het Indische buurtfestival op zaterdag 4 september, nog voor de tentoonstelling begint.’ Dineke Rizzoli is blij met alle medewerking rond haar project van meer dan 200 poppen in klederdracht. ‘Dames van de stichting Life en Style bijvoorbeeld verzorgen dan rond half twee een show van klederdrachten bij de Geheugenstoel van Oost. Er is een lady speaker bij aanwezig die de show presenteert en uitleg geeft. Dat is natuurlijk prima reclame voor het idee van onze tentoonstelling.’

Ze leert veel bij de voorbereidingen. ‘Er is bijvoorbeeld Roemeense kleding binnengekomen waarmee mannen boze geesten plegen te verdrijven. Die kleding maakt zelfs deel uit van het Unesco cultureel erfgoed.’

Ook het prachtige kostuum van een Sardijn noemt ze. Pardon? Sardijn? Ja, van Sardinie natuurlijk. En verder zijn er sari’s, bruidsjurken, mantels enzovoort. Ze komen uit alle delen van de wereld en zijn gerangschikt op de grote cultuurgebieden: ten zuiden van de Sahara, het westen, Latijns Amerika, verschillende delen van Azie, de Islamitische wereld en de voormalige Sovjet Unie.

Twintig verhalen rond de klederdrachten worden verteld in een eenvoudig gidsje dat iedereen kan raadplegen die de tentoonstelling bezoekt. Want juist het begrip voor de kleding is een manier waarop er meer begrip tussen mensen kan komen, vindt Rizzoli.

Maar wellicht leest u dit wel als het Indisch Buurtfestival al achter de rug is? Op 13 november wordt de modeshow herhaald in Post Oost aan de Wijttenbachstraat.

‘Kleding en Klederdrachten Wereldwijd’ is vanaf eind september gratis te bezichtigen in de ontmoetingsruimte van de Meevaart aan de Balistraat 48A gedurende openingstijden.