Tijdens de (her)opening van het duurzaam verbouwde Oosterparkhuis presenteerden Hassan Azehaf  (33) en Mathieu Meyer (42) met gepaste trots hun leertraject Boon Chance. De eerste lichting kersverse, door hen tot gekwalificeerde opgeleide barista’s, doorliep daar de laatste fase van hun opleiding.

 Lewis Daniels

Jongerenwerker én ondernemer Hassan begon aan het Boon Chance leertraject nadat hij kennis nam van de Heilige Boontjes in Rotterdam, die jongeren re-integreren door ze op te leiden tot barista. ‘Ik heb zelf een koffiebedrijf en ben gecharmeerd van het project, maar wilde een versie voor Oost die laagdrempeliger en breder is. Ik richt me op jongeren zonder een diploma en startkwalificatie. Vaak zijn zij door overmacht in een uitzichtloze situatie gekomen waar ze door bureaucratie en lange wachttijden voor hulpverlening moeilijk uitkomen.’ Hassans werkgever Dynamo hielp hem met het realiseren van zijn plan.

Alleenstaande moeders, jongeren die een burn-out hebben of een psychose hadden, krijgen een cursus van Boon Chance die twaalf weken duurt. Het traject is ook voor (ongediplomeerde) jongeren – al dan niet met een uitkering – die een carrièreswitch willen en behoefte hebben aan een bredere sociale omgeving. ‘Koffiedrinken verbindt mensen met elkaar, voor jongeren is het een goede en makkelijke manier om contact te maken.’

Boon Chance streeft ernaar jongeren aan een duurzame baan te helpen waarin ze hun talenten ontdekken en zich kunnen ontwikkelen. Het aantal cursisten per keer is daarom laag. ‘We leiden maximaal acht jongeren tegelijk op om er zeker van te zijn dat we ze voldoende aandacht geven.’

Eén van de bedrijven waar de jongeren trainingen volgen is Stooker Specialty Coffee op het Kastanjeplein. Mede-eigenaar Mathieu wil met zijn deelname aan Boon Chance iets doen voor de stad en jongeren. ‘Hassan benaderde mij om mee te denken over een barista-opleiding die jongeren klaarmaakt voor de arbeidsmarkt. Dat zijn we gaan uitwerken. Ons doel is vakkundigheid en kennis over te dragen.’

Stooker Specialty Coffee koopt zonder tussenkomst van handelaren van boeren in alle koffieproducerende landen. ‘We geven ze een eerlijke prijs en nemen bonen van de hoogste kwaliteit. In Amsterdam werken we samen met de tophoreca die de jongeren stage- en daarna mogelijk werkplekken bieden.’

De aanpak sluit goed aan bij de huidige tendens waarin bedrijven en sociale instellingen de handen ineen slaan om door verbinding in de wijk een win-winsituatie te creëren. De jongeren willen graag aan de slag, de bedrijven kampen met een personeelstekort. De lijnen zijn kort. Alle cursisten bij Boon Chance komen uit Oost.

Voordat Yassin (23) zich liet omscholen bij Boon Chance werkte hij bij een supermarkt.  Hij is blij dat Hassan en Mathieu hem opleidden tot barista. ‘Ik heb veel geleerd en ben trots.’ Yassin hoopt zijn MBO3 opleiding tot verkoopspecialist af te ronden en op een baan met doorgroeimogelijkheden. ‘Misschien begin ik op een dag wel voor mijzelf. Eerst ga ik veel ervaring opdoen, ik leer elke dag bij.’ Voorlopig blijven hij en de andere cursisten koffie serveren in het Oosterparkhuis. ‘We doen wisseldiensten, ik ben van plan hier twee tot drie keer per week te zijn.’

Hassan en Mathieu zijn vastbesloten door te gaan met Boon Chance. ‘Ons streven is alle jongeren eerlijke en gelijke kansen te geven.’ Om de opleiding financieel te steunen zijn er speciale pakken koffie, waarvan de opbrengst naar Boon Chance gaat. Deze zijn verkrijgbaar bij Stooker Specialty Coffee.

Info over de opleiding tot barista [email protected]
Check stookerspecialtycoffee.com/nl