Home Overzicht Laat je niet belazeren

Laat je niet belazeren

0
| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol |

Soms vraag ik me verbijsterd af waar de gedachtestroom vandaan komt. Een en ander zal te maken hebben met de droomwereld die is gelieerd aan de dagelijkse dingen.

Ik ontwaak naast mijn spinnende poezen en constateer na enigszins slaperig, edoch rijp beraad dat niet alleen woorden vervagen in de loop der tijd, maar dat hele klankcombinaties verstommen. ‘Stakkers’ worden nog amper vermeld, hoewel er heel wat rondlopen. ‘Makkers’ figureren in de liederen ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ en de ‘Internationale’ – die beide niet meer worden gezongen.

‘Rakker’ treedt op als Disneyhondje, maar de jeugd leest nauwelijks nog stripverhalen. ‘Knakker’ was al lang op zijn retour, evenals de ‘plakker’ op het partijtje. Over ‘kakkers’ heb ik het liever niet. De ‘fuckers’ en de ‘suckers’ rukken op. Dat dan weer wel. De bakker beneden is vertrokken, na meer dan zestig jaar. Ik weet niet of  ‘afzakkertje’ meetelt binnen dit kader. Wat ik wil zeggen, is: pas op de woorden. Een woord is gevaarlijker dan een zwaard. Schijn bedriegt, en niet alleen de schijn. Laat je niet belazeren…

Het wordt weer verkiezingstijd. Dat is te merken. Partijen struikelen over elkaar om zich uit te putten in loze beloften die na de verkiezingen weer zullen worden ingetrokken. In deze tijd worden hun programma’s afgestemd op opiniepeilingen, die voortdurend een ander beeld geven. De echte problemen zijn electoraal niet interessant, zodat er voor de dames en heren politici weinig manoeuvreerruimte bestaat. Langetermijnvisie, algemeen belang: (niet) uitgesproken taboes. Sociologen, reclamebureaus en algoritmen slaan de maat.

De gemiddelde kiezer, als die al bestaat, ziet door de bomen het bos niet meer. Mijn brievenbus raakt verstopt door pamfletten en flyers die inhoudelijk nauwelijks van elkaar verschillen. Wat mij opvalt in de dagelijkse televisiespotjes is dat alle acteurs naar de kapper zijn geweest en zich oneigenlijk gedragen. De inzet is groot; de jacht is geopend op een steeds groter wordende groep zwevende kiezers, vooral ter linker- en rechterzijde van het centrum. De grote vraag is wat een partij nog kan doen om zich te onderscheiden van de rest. Alle minderheden worden meegenomen. Zal wel een groeimarkt zijn.

Hoe langer ik erover nadenk, des te meer ben ik ervan overtuigd dat in de toekomst de stembusstrijd de kant op zal gaan van een realitysoap. Alle aan de verkiezingen deelnemende politici worden opgesloten in een touringcar die twee weken door stad en land rijdt. Het publiek wordt dagelijks via de kijkbuis op de hoogte gehouden van de verwikkelingen. De vrouwelijke aanvoerder van Levend Nederland bevalt twee dagen voor de verkiezingen van een tweeling;  timing is everything. De lijsttrekker van Groen Rechts, een voormalig filmacteur, neemt de logische consequentie. Hij doet in een rechtstreekse televisie-uitzending een zelfmoordpoging om nog wat zetels te redden. De alternatieve partij de Wakende Slaper wordt geschrapt uit de uitslag omdat de lijsttrekker is betrapt op doping…

Kijk uit!  Laat je niet belazeren.