De afgelopen dagen zijn boten uit IJburg weggesleept omdat ze geen geldig binnenhavenvignet hebben. Om de overlast van boten in de binnenstad terug te dringen is de belasting op boten verdrievoudigd. De meeste boten in IJburg varen echter bijna nooit door de Oranjesluizen naar de binnenstad. Toch worden ook zij extra belast.
De verhoging van de belasting op boten in Amsterdam heeft resultaat. Het aantal boten in de binnenstad is al met meer dan een derde geslonken. Het resultaat is echter ook dat ook alle gebieden buiten het centrum extra worden belast. Op IJburg is er echter geen sprake van overlast, zegt Jose van Vliet op Hallo IJburg. Het IJmeer en de natuur eromheen zijn het primaire vaargebied. Bovendien maken de watersporters van IJburg gebruik van voorzieningen die zij zelf hebben gerealiseerd.
De bewoners van Steigereiland en de Rieteilanden hebben in overleg met de gemeente eigen ligplaatsen en steigers gerealiseerd. Zij maken kosten voor het gebruik en onderhoud van de ligplaatsen. Dit in tegenstelling tot de binnenstad waar de boten aan een gemeentelijke kade afgemeerd liggen. Het is onredelijk om nu, nadat de investeringen gedaan zijn, kosten voor het gebruik van het water in rekening te brengen.
De kosten voor een binnenhavenvignet bedragen nu meer dan 700 euro voor een boot van ongeveer 6 meter. Dat komt boven op de investering en het onderhoud van de aanlegplaats. In de jachthaven van IJburg betaal je voor een vergelijkbare ligplaats ook ongeveer 700 euro. Maar daar heb je dan allerlei extra faciliteiten voor, zoals sanitair, water, stroom en beveiliging.
Dinsdag 11 mei staat de vignetplicht op de agenda van stadsdeelcommissie Oost.