Home Overzicht Bouw ‘AQ16’ in de Indische Buurt kan beginnen

Bouw ‘AQ16’ in de Indische Buurt kan beginnen

0

Midden in de Indische Buurt is begin juli in opdracht van De Alliantie begonnen met de sloop van het woonblok gelegen tussen het begin van de Sumatrastraat, de Borneostraat en de Madurastraat. Dit complex van 119 verouderde sociale huurwoningen, ook wel bekend als AQ16, wordt gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van 118 duurzame woningen, alle in de sociale sector. Op de hoeken van het gebouw worden ook drie bedrijfsruimten gerealiseerd.

Stedelijke ontwikkeling | Eelco Hiemstra

Het woonblok aan de Sumatrastraat is het laatste grote project van De Alliantie in de Indische Buurt waarbij verouderde woningen plaatsmaken voor nieuwbouw. In 2002 begon de woningcorporatie in samenwerking met stadsdeel Oost met de vernieuwing van haar woningen en het verbeteren van de buurt. Naast sloop en vernieuwing werden veel kenmerkende gebouwen opgeknapt en werd de openbare ruimte aangepakt door de gemeente. AQ16 is voor De Alliantie het laatste project van haar vernieuwingsopgave van in totaal 1.850 woningen.

Weinig overlast in de buurt
Hoewel het slopen van zo’n groot pand in een drukke buurt als de Indische Buurt altijd tot enige overlast leidt, lijken de bewoners tot nu toe vrij positief over de werkzaamheden. Alles wordt dan ook in het werk gesteld om die overlast zoveel mogelijk te beperken. Er wordt bijvoorbeeld continu met water gesproeid zodat er geen stof in de lucht komt. Grote gevolgen voor het verkeer rond het complex zijn er, ook wanneer de nieuwbouw van start gaat, niet te verwachten. Alleen voor de veiligheid zal een deel van de Borneostraat afgesloten worden.

Duurzame woningen
De 118 woningen in het nieuw te bouwen woonblok voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Dit betekent ‘van het gas af’ voor alle woningen. De warmte voor verwarming en warm water wordt geleverd door een collectieve warmte-koude-opslag en voor de ventilatie van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een warmte-terugwin-installatie. Door daarnaast gebruik te maken van drielaags glas en het dak vol te leggen met zonnepanelen wordt een EPC (energieprestatiecoëfficiënt) van 0,2 bereikt. Dit betekent dat het energieverbruik van de nieuwe woning 20 procent bedraagt van wat het verbruik van een soortgelijke woning in 1990 was. Het verschil in energieverbruik ten opzichte van de gesloopte woningen is nog veel groter.

Ook geschikt voor ouderen
De woningen op de begane grond van het gebouw krijgen een voordeur aan de straat. De woningen op de verdiepingen zijn bereikbaar met een lift en zijn toegankelijk vanaf de galerij aan de achterkant. De galerij is te bereiken via één van de drie trappenhuizen van het gebouw. Omdat in elk trappenhuis een lift is, zijn alle woningen in het gebouw ook geschikt voor ouderen.

Bouw start binnenkort
De komende weken wordt de sloop van de oude woningen afgerond. Daarna wordt, na sanering van de grond, in oktober met de fundering van het gebouw begonnen. De Alliantie verwacht uiterlijk eind 2022 de woningen op te kunnen leveren

Nieuwe naam
Veel van de nieuw gerealiseerde gebouwen van De Alliantie in de Indische Buurt hebben een naam gekregen: ‘De Ontmoeting’ in de Bankastraat, ‘De Zeebloem’ in de Molukkenstraat en ‘De Ontdekking’ aan het Timorplein. Ook voor het nieuwe gebouw op de plek van AQ16 is De Alliantie op zoek naar een mooie naam en nodigt daartoe de bewoners van Oost uit om daarover mee te denken. Heb jij een goed idee? Mail dat aan [email protected]