Home Overzicht Bouw gestart van ‘Justus’, de eerste woontoren in de Sluisbuurt

Bouw gestart van ‘Justus’, de eerste woontoren in de Sluisbuurt

0
De Architekten Cie.

Na veel discussie over de hoogte van de woontorens in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland start nu de bouw van het eerste gebouw. Het is de 100 meter hoge Justus met 289 middenhuur-appartementen. De woontoren is vernoemd naar de ontwerper van de naastgelegen Oranjesluizen: Justus Dirks. In 2024 worden de eerste appartementen opgeleverd en de verhuur start aan het begin van dat jaar.

In Justus komen twee- en driekamer-appartementen, in grootte variërend tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 vierkante meter). Deze zijn verdeeld over de 33 verdiepingen tellende woontoren (224 appartementen) en de naastgelegen laagbouw (65 appartementen). Op de begane grond van de woontoren is ongeveer 900 vierkante meter ruimte gereserveerd voor commerciële invulling, zoals horeca, fitness en maatschappelijke functies. Onder de laagbouw komt een kleine parkeergarage voor 38 auto’s, passend bij de autoluwe invulling van de Sluisbuurt.

De Architekten Cie

Het door De Architekten Cie. ontworpen gebouw krijgt een ‘groene’ uitstraling. Veertig procent van het oppervlak van de bouwkavel, waaronder de daken, wordt voorzien van hoogwaardig groen, met op de 24e verdieping een dakterras voor de bewoners. Daarnaast krijgen de daken van het gebouw en de parkeergarage een retentiedak, waarmee regenwater veel beter opgevangen kan worden en gebruikt wordt om het groen te voeden. Sluisbuurt krijgt een ondergronds afval-transport-systeem. Deze woontoren is het eerste gebouw dat hierop wordt aangesloten. De ontwikkelende bouwer van Justus is J.P. van de Eesteren; de appartementen worden eigendom van pensioenbelegger Syntrus Achmea.