Home Overzicht Bouw Holocaust Namenmonument mag van rechter starten

Bouw Holocaust Namenmonument mag van rechter starten

0

De vierentwintig bomen aan de groenstrook in het Weesperplantsoen hebben al plaats gemaakt voor het Holocaust Namenmonument, nu mag ook de bouw beginnen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State bepaald in een voorlopige uitspraak.

Het verzoek van bewoners om de bouw op deze plek te schorsen is dus afgewezen. Overigens laten de tegenstanders van de bouw van met monument in de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin weten niet tegen het monument te zijn, maar vinden de plek niet passen. Het ontwerp is te groot en zij vrezen voor onveilige situaties door het gebrek aan ruimte bij grote aantallen bezoekers.

De wanden van het monument van architect Daniel Libeskin vormen soort doolhof en is opgebouwd uit 103.00 stenen. Op die stenen de namen staan van 102.000 vermoorde Joden en 220 Sinti en Roma, aangevuld met geboorte- en sterfdatum. Bij elkaar zijn de muren zo’n vierhonderd meter lang en zeven meter hoog.

Het ministerie van VWS heeft 8,3 miljoen extra uitgetrokken. Er was aanvankelijk 2,3 miljoen beschikbaar voor het monument. De  totale kosten zijn inmiddels opgelopen tot 14,6 miljoen. De rest van het geld komt van de gemeente Amsterdam, particulieren en bedrijven.

Voor de realisatie van het monument stond een aantal bomen in de weg. Het college heeft de gemeente een kapvergunning verleend voor het kappen van 24 bomen. Die zijn in augustus gekapt op voorwaarde dat er 56 bomen worden herplant.

De einduitspraak van de Raad van State volgt in 2020.