Home Dwars nieuws Bredewegfestival keert knallend terug

Bredewegfestival keert knallend terug

0

Na twee jaar stil te hebben gestaan, konden we dit jaar weer genieten van het Bredewegfestival. Het festival vond plaats op 26 en 27 april aan de Bredeweg in Amsterdam-Oost. Voorzitter van het festival Annelies Buurman vertelt meer over het  verloop en het ontstaan van het festival.

Vivian Zimova | Foto’s Eddy Ellert

Het Bredewegfestival 2022 is dit jaar in een kleiner jasje gestopt, dit komt doordat er bij het regelen van vergunningen voor het festival in november, rekening moest worden gehouden met de coronamaatregelen. Alsnog hield dat de bewoners van de Bredeweg niet tegen om er een groot feest van te maken. ‘Het is veel drukker dan andere jaren, mensen zijn duidelijk blij en opgelucht dat het weer kan’, vertelt Annelies Buurman, voorzitter van het festival.

Opgespaard

Op dinsdag konden bezoekers het koningsmaal bijwonen en genieten van straatopera. En op de woensdag, Koningsdag zelf, kleurde het festival oranje en werd er uitgebreid feestgevierd. Er was livemuziek en je kon onder andere een rondje maken in de zweefmolen of een potje schaken bij de schaakclub. Natuurlijk stonden er ook talloze mensen hun spullen te verkopen, die ze de afgelopen twee jaar hebben kunnen opsparen. Op het terrein stonden foodtrucks verspreidt en was er een bar aanwezig voor de nodige versnaperingen. Ondertussen werd er luidkeels meegezongen en gedanst bij het muziekpodium.

Maar hoe is dit geliefde festival eigenlijk ontstaan? Dit begon allemaal 45 jaar geleden, toen de gemeente besloot een parkeerplaats neer te zetten op de Bredeweg. Hier waren de buurtbewoners niet blij mee, zij wilden juist groen en bomen zien! Dit is hun gelukt en om dat te vieren is het festival ontstaan. ‘Op Koninginnedag kon je doen en laten wat je wilde, en daarom is deze dag uitgekozen’, legt Buurman nader uit.

Inmiddels is het festival uitgebreid tot een officieel evenement, en komen daar veel meer maatregelen bij kijken.

Kinderraad

Het festival wordt georganiseerd door vrijwilligers uit de buurt en na 27 jaar neemt Annelies Buurman afscheidt van haar positie als voorzitter. Daarom zijn ze ook op zoek naar nieuwe bestuursleden voor de commissie. ‘Na de coronaperiode dacht ik dat het wel leuk zou zijn om de nieuwe generatie met jonge mensen en nieuwe ideeën bij het festival te introduceren. Nieuwe ideeën heb ik niet meer’, vertelt Annelies lachend. Ook is het festival op zoek naar  leden voor de nieuwe kinderraad, dat sinds dit jaar van start gaat.