Het Bredewegfestival, sociaal gezien het grootste koningsfestival van Amsterdam, komt er weer aan. Sociaal omdat het door en voor de buurt wordt georganiseerd door meer dan honderd vrijwilligers. Mede vanwege de opgebroken Hogeweg schuift het festival verder op zodat de Watergraafsmeer en de rest van Oost steeds meer verbonden raken.

Jaap Kamerling | Foto Stichting Bredewegfestival

De straatopera is dit jaar op het Oranje Vrijstaatplein, er worden zo’n 4000 mensen verwacht. De kraampjes en optredens zijn nog steeds in Bredeweg en aanpalende straten, maar ook aan de Oranje Vrijstaatkade, waar een vintagemarkt komt. Op de Arntzeniusweg komt een kunstmarkt.

Een Caraïbische brassband opent het festival swingender dan ooit, een Latinband brengt de voetjes van de vloer en onze 87-jarige John Engels treedt op met trompettist Jan van Duikeren van popgroep Direct en contrabassist Tobias Nijboer van Fuse. Spetterend wordt het dus.

Leedvermaak
De opera is vrijdagavond na het grote buurtdiner op het Hogewegplein van Rossini onder de eigentijdse naam ‘De Gelegenheid Maakt De Dief’ of in goed Hollands: ‘Il Occasione fa di ladro’. Een opera met kluchtige persoonswisselingen. Godfried Jansen, man van de vorig jaar met een lintje onderscheiden oud-voorzitter Annelies Buurman, vertelt er met leedvermaak over: ‘Van twee stappers met een date worden de rugzakken per ongeluk verwisseld waardoor de een contrecoeur de date van de ander doet. Het slachtoffer van de date heeft geen zin en spant haar vriendin voor haar karretje, ook weer onbedoeld. Rijk wisselt met arm en dat kost rijk geld. Succes verzekerd!’

De zangers en solisten komen van het Conservatorium, het Bredeweg Festivalorkest is samengesteld uit het Nederlands Philharmonisch orkest en het Balletorkest. Nieuw is dat de dagen voor de opera op diverse buurtlocaties pop-ups van de opera plaatsvinden, bijvoorbeeld in het Pleintheater, OBA Javaplein en restaurant Genieten.

Gekke verrassingen
De Kinderopera komt voor café 1900 en centreert zich rond Wonderkind Mozart en fragmenten uit zijn opera’s. De kinderen mogen meebrullen en meegalmen. Jongens met de baard in de keel zingen Sarastro en de jongens- en meisjessopraantjes de Koningin van de Nacht uit Die Zauberflöte.

De dagen voor het feest zijn er nu speciale Soundscape-wandelingen met muziek en de zondagavond tevoren is er weer Poëzie onder de Lampenkap, maar dit keer in de Hofkerk. Bijbel en Poëzie verdragen elkaar prima. De Bijbel is immers bijna een groot gedicht.

Je kunt op zaterdag ook weer de gekste verrassingen en acts tegenkomen in de straten en dit keer zelfs op het water van de Ringvaart. Kijk dus maar goed om je heen. Alles is gratis toegankelijk.

Kielekiele
Het festival is het schoonste van de stad. Een halfuur na het laatste straatrumoer is alle rotzooi alweer opgeruimd dankzij de Gemeentereiniging, maar vooral ook dankzij de bewoners en de vele vrijwilligers. ‘We zoeken trouwens nog steeds vrijwilligers’, vertelt  voorzitter Sanne Zwinkels, ‘Niet alleen voor het opruimen, maar ook in de organisatie vooraf en op Koningsdag zelf. Voor de begeleiding van de artiesten en andere activiteiten.’

Donaties zijn ook zeer welkom. ‘We komen dit jaar weer net rond, maar het is altijd kielekiele. Gelukkig kregen we van de stadsdeelcommissie nog een bijdrage uit het gebiedsgebonden budget. Daar zijn we heel blij mee, maar het blijft altijd de eindjes aan elkaar knopen.’

Check www.bredewegfestival.nl