Betondorper Erwin Matzer laat al een aantal jaar in workshops zien hoe leuk en makkelijk thuis bierbrouwen is. Hij begon zelf lang geleden met zelf brouwen toen hij in Australië woonde en in aanraking kwam met een simpel en toegankelijk systeem om thuis bier te maken. Inmiddels heeft hij in Oost vele workshops gegeven en steeds vaker kwam de vraag van deelnemers of hij het proces overzichtelijk voor ze kon opschrijven.

Het boekje ‘Zelf bierbrouwen in 10 stappen’ is het antwoord op die vraag: een praktische handleiding met Erwin’s persoonlijke brouwtips. Maar nog belangrijker is het een uitnodiging om zelf te experimenteren met smaken en bierstijlen. Zijn motto luidt: ‘Doe met plezier, maak je eigen bier. Want het beste bier wat smaakt, is wat je zelf hebt gemaakt!’

Bier uit Betondorp

‘Zelf bierbrouwen in 10 stappen’ biedt de beginnende zelfbrouwer de kennis en tools die nodig zijn om je eigen bier te maken. In 10 duidelijke stappen word je meegenomen door de ontdekkingsreis van het brouwproces, van het selecteren van de ingrediënten tot het bottelen van je eigen creaties. Praktische tips en handige illustraties begeleiden je bij elke stap, waardoor het brouwen een plezierige ervaring wordt die veel voldoening geeft.

Het boekje neemt de lezer eerst mee langs de oorsprong en een stukje historie van het bierbrouwen. Zo speelden kloosters een belangrijke plek in de productie en distributie van ambachtelijk bier. Tegenwoordig is het nog steeds een leuk uitstapje om de eeuwenoude kloosters en abdijen te bezoeken en iets van die geschiedenis te beleven én te proeven.

De gids staat kort stil bij landen die eruit springen als het om bierconsumtie gaat en een rijke biercultuur kennen. Denk bijvoorbeeld aan het Oktoberfest in Duitsland, Belgisch trappistenbier of de Ierse Guinnesscultuur. Veel dichter bij huis komen drie iconische brouwerijen in Amsterdam aan bod: brouwerij ‘t IJ, de 7 Deugden en Poesiat & Kater. Zij vertegenwoordigen een bijzonder stukje Amsterdams erfgoed in het bierbrouwen.

Na de inleidende hoofdstukken vertellen de tien stappen waar het om draait: de aanschaf van de microbrouwerij en het onder de knie krijgen van de werking ervan. Als je het werken met de microbrouwerij in de vingers hebt, kun je aan de hand van de daaropvolgende stappen vrij gaan experimenteren en je unieke creaties maken.

Iedereen heeft zijn eigen redenen om zelf bier te willen brouwen. De een wil makkelijk en voordelig een eigen voorraad aanleggen, de ander wil vooral experimenteren in het creatieve proces. Twijfel je nog? Na het lezen van deze redenen niet meer.

Vier verschillende bieren
  • Hobby & passie: bierbrouwen is een boeiende hobby die veel voldoening geeft. Het proces vergt geduld, precisie en aandacht voor detail, waardoor je nieuwe vaardigheden ontwikkelt.
  • Creativiteit: zelf bierbrouwen geeft de vrijheid om je eigen bierstijl en smaken te creëren. Het is een kunstvorm waarbij je kunt experimenteren met ingrediënten en technieken.
  • Zelfvoorziening: het kan uitermate handig zijn om zelfvoorzienend te zijn en je eigen drankvoorraad te hebben, vooral als je graag bier drinkt.
  • Kostenbesparing: op termijn kan het zelf brouwen kosteneffectief zijn, vooral als je regelmatig bier drinkt of als je op zoek bent naar specifieke ambachtelijke bieren die duur zijn om te kopen.
  • Bewustzijn van ingrediënten: krijg controle over de ingrediënten die worden gebruikt. Misschien wil je natuurlijke en biologische ingrediënten gebruiken en toevoegingen of chemicaliën vermijden.
  • Sociaal: als je wil is bierbrouwen een zeer sociale activiteit. Brouw samen met vrienden, wissel ideeën uit en ga naar clubbijeenkomsten en evenementen.
    Zelfgebrouwen bier is bovendien een geweldig cadeau voor vrienden en familie.

Check www.zelfbierbrouwen.com
Zelf bierbrouwen in 10 stappen, Erwin Matzer | 9789083004785 | Boeken | bol.com