Home Eten&Drinken Brouw je eigen biertje: ‘Ik laat zien hoe leuk en makkelijk het...

Brouw je eigen biertje: ‘Ik laat zien hoe leuk en makkelijk het is’

0

Altijd al eens je eigen biertje willen brouwen? Erwin Matzen uit Betondorp laat zien hoe leuk én eenvoudig het is om zelf thuis aan de slag te gaan. Voor oost-online sprak ik met hem over zijn grote passie: volgens eigen recepten bier brouwen en workshops geven. ‘Men staat versteld als ze het een keer proberen.’

Tekst en foto’s Lucy Deutekom

‘Rond mijn dertigste wilde ik op wereldreis, ik had mijn inboedel opgeslagen en had een auto gekocht. Na een tijdje kwam ik terecht in Australië. Hier kwam ik in aanraking met zelf bier brouwen, met het systeem zoals het wordt verkocht in Nederland. Graan brouwen bestond al in Nederland, maar de cursus met prijzige apparatuur kon je toen alleen volgen bij een brouwgilde. Het systeem in Australië was simpeler en goedkoper, iedereen kon een goed biertje brouwen. En omdat alcohol daar duur was nam het een grote vlucht en de overheid kon er niet veel tegen doen.

Ook in Europa kwamen steeds meer bedrijven die begonnen met de verkoop van zelfgemaakt bier. Het sprak mij erg aan om mijn eigen bier te maken, gewoon bij mij thuis. Op het moment dat ik terug kwam in Nederland was ik werkzaam in de zorg en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb het roer omgegooid en volg nu mijn passie. Met het verzorgen van workshops wil ik laten zien hoe leuk en makkelijk thuis bier brouwen is.’

Geef je de workshops bij je thuis?

‘Ja, ik wil laten zien dat het brouwen van bier makkelijk thuis kan. Met de juiste technieken heb je niet veel extra ruimte nodig.’

Wat kunnen mensen verwachten in een workshop?

‘Deelnemers krijgen eerst commercieel geserveerd bier wat net uit het brouwvat is gekomen. Dit is bier met alcohol maar nog in de eerste fase. Daarna krijgen ze een zelfgemaakte Pils zodat ze het verschil kunnen proeven. Ik vertel over de geschiedenis van bier en welke grondstoffen je daarvoor nodig hebt. Ik vertel ook over verschillende soorten bier en heb daarvoor drie verschillende soorten zelfgemaakte speciaal bier: een Super Bock, een Triple en een Blonde. Na een pauze gaan we aan de slag in de microbrouwerij, deelnemers ervaren uit eerste hand hoe bier gebrouwen wordt. Het brouwvat blijft staan en na twee weken kunnen de deelnemers terugkomen om ongeveer 20 liter van hun zelfgemaakte bier af te tappen en mee te nemen. Voor wie de smaak te pakken heeft, kan daarna eindeloos experimenteren en variëren met nieuwe smaken en biersoorten. Op mijn Facebookpagina deel ik tips en recepten.’

Aan wie geef je de workshops zoal?

‘Een workshop zelf bier brouwen is voor alle

volwassenen een informatieve en gezellige middag. Ze leren een ambachtelijk proces en staan versteld als ze het een keer proberen. Ik krijg vaak groepjes vrienden of familie over de vloer en soms tweetallen die samen aan de slag willen. Ook voor bedrijfsuitjes is een workshop een leuke manier om met collega’s in een andere setting bezig te zijn. Desgewenst kom ik bij bedrijven langs.’

Hoe ga ik zelf thuis aan de slag?

‘Men kan alle materialen bij mij bestellen die nodig zijn om thuis te gaan experimenteren. Na aanschaf van een doe-het-zelfpakket heb je alleen nog maar een pak suiker en wat water nodig. Het is in feite een complete microbrouwerij, met ingebouwde thermostaat. Een gebruiksaanwijzing is natuurlijk wel handig dus je krijgt uitgebreide instructies en verschillende recepten om uit te proberen. Ik zeg altijd: het beste bier dat smaakt, is wat je zelf hebt gemaakt.’

Kan je iets vertellen over je band met Oost?

‘Mijn ouders woonden op Kattenburg tot hun woning werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Op deze manier kwamen we terecht in Betondorp, waar ik met een tussenpauze van enkele jaren vanaf mijn zesde jaar woon. Vanuit mijn woning kijk ik vanuit mijn achtertuin op mijn ouderlijke woning.’

Locatie workshop Zaaiersweg in Betondorp

Kijk op www.zelfbierbrouwen.com