Home Overzicht Plein Theater heeft in 2023 weer volledig programma

Plein Theater heeft in 2023 weer volledig programma

0

Na een bewogen jaar is de druk wat van de ketel voor Plein Theater. Op de een-na-laatste dag van 2022 blikten Berith Danse en haar team tijdens een sfeervolle winterborrel zowel terug- als vooruit. De ‘Dulce Noche’ van Ruben Sanchez and compagny , een vrolijk optreden met een knipoog naar kerstmis, maakte de avond compleet. 

 

Lewis Daniels

Toen begin vorig jaar de meeste coronamaatregelen werden opgeheven was Plein Theater nog lang niet uit de problemen. De weg naar herstel bleek lang. De coronasteun hield op, de mogelijkheden en compensatieregelingen waren  beperkt.  Bezoekers konden slechts één voor één naar binnen, waardoor het theater de deuren als een pop up gallery moest openen. Ideeën voor nieuwe voorstellingen en projecten werden afgewezen wegens geldgebrek. Danse en haar team trokken alles uit de kast om het intieme buurttheater levend te houden. Het team drukte de kosten door zelf bardiensten te draaien. Met enorm passen en meten konden voorstellingen blijven doorgaan en bleef er net genoeg salaris voor de artiesten over. De situatie was zo nijpend dat Danse een paar keer op het punt stond de handdoek in de ring te gooien.

Het team van Plein Theater heeft zin in het nieuwe jaar.

Sinds afgelopen oktober ontvangt het theater weer hetzelfde aantal bezoekers als voor de coronacrisis. Danse is blij en opgelucht dat Plein Theater weer een jaar heeft gered en de vooruitzichten voor 2023 beter zijn. Ze heeft vertrouwen in de toekomst en verwacht dat het intieme, gezellige Plein Theater komende jaren nog meer verankerd zal raken in (cultureel) Oost.

Vanwege de energiecrisis begint Plein Theater het nieuwe jaar in maart. Dan viert het zijn 40-jarig bestaan. Net als het Objecttheater keert het vorig jaar gestarte Queering Puppets Festival Amsterdam terug. Het festival opent op 28 maart met een ‘peper ensemble’ en duurt tot 2 april. De voorstellingen worden verzorgd door artiesten van over de hele wereld.

Vanaf het voorjaar spelen Nieuwe Noten elke maand op zondagmiddag hedendaagse klassieke muziek. Voorheen deden ze dit in de IJsbreker. In april krijgen de verhalen op de Vrije Vloer van vorig jaar een vervolg op het Meemaakpodium. Tijdens East& betreedt jong talent op vier pleinen in Oost het podium. Drie culturele organisaties in Oost, De Rode Loper op School, Framer Framed en Productiehuis Nowhere komen dit jaar met een gezamenlijk programma dat in Plein Theater wordt uitgevoerd. Het Theater maakt in oktober zelf een zaalvoorstelling over de slavernij die 160 jaar geleden werd afgeschaft.

Ruben Sanchez and compagny gaven, ter afsluiting van het jaar, tijdens de winterborrel een vrolijk muziekoptreden met kenmerken van theater. Sanchez’ and compagny debuut was een soort ‘light versie’ van zijn optredens bij theaterfestival de Parade. Bekende kerstnummers werden met een eigen interpretatie uitgevoerd. Tussen de nummers door hield Sanchez korte, sketch-achtige toespraken en was er interactie met het publiek. Voor de zanger en producer en zijn artiesten was het een try-out, het publiek genoot op de valreep van 2022 van zang, gitaar, drum, keyboards, geestige acts en een topsfeer.

Check www.plein-theater.nl