Ieder voorjaar dwarrelt de stad onder een unieke bloesemregen van de iep, beter bekend als de ‘lentesneeuw’ of ‘dubbeltjesregen’. Deze dans van iepenzaadjes over de grachten en pleinen vormt een natuurverschijnsel dat nergens anders ter wereld plaatsvindt. Het iepenzaad met een nootachtige ondertoon vindt nu zijn weg naar de bierglazen van de Amsterdammers. Gisteren presenteerde brouwerij Homeland zijn nieuwste biertje: IEPa, de smaak van Amsterdam.

Brouwerij Homeland, gevestigd op het historische Marineterrein, vond een unieke bestemming voor het iepenzaad. Met de bijzondere smaak van de zaadjes ontstond een authentiek Amsterdams bier met aardse, nootachtige smaken, een bijzondere melange van lokaal verzamelde iepenzaden, hop en geroosterde rogge. 

Dit bier omarmt het duurzame karakter van de stad, waarbij hoofdbrouwer Wietze Postma het idee van zaden concreet vertaalde naar een smakelijk geschenk voor de stad, precies op tijd voor het 750-jarig jubileum van Amsterdam. ‘We hebben dit samen ontwikkeld met initiatiefnemers Agnes de Ruijter en Jasper Dekkers’, vertelt Wietze. ‘We hebben samen een uniek biertje gecreëerd dat de essentie van onze stad vangt, IEPa.’

De presentatie van IEPa bij Homeland.

‘Met ruim een miljoen bomen en meer dan 75.000 iepen draagt Amsterdam vol trots de titel van iepenhoofdstad van de wereld’, vertelt documentairemaker Agnes de Ruijter. ‘Deze boom, weersbestendig en bestand tegen het stadse leven, past perfect bij de energie en dynamiek van de hoofdstad. Zo kwam ik op het idee om dit omzetten in een iepen biertje.’

Agnes de Ruijter is de maker van de documentaire De Boom in Amsterdam, die de bijzondere band tussen Amsterdammers en hun bomen in beeld brengt. Via haar film raakte ze geïnspireerd om deze symbolische boom ook te proeven. ‘Het idee kwam voort uit een scene in de film over de geur waarvan zij parfum maakte’, vertelt Agnes. ‘De zaden kregen zo een tweede leven in een geur die Amsterdam belichaamt.  Hoe mooi is dat niet?’

Naast het bier inspireert het zaad ook andere makers om te gebruiken in gerechten, zoals in gebakjes en salades. ‘Via het bier krijgt Amsterdam nu een nog een diepere connectie met haar iepen door middel van dit lokaal gebrouwen bier’, vertelt initiatiefnemer Jasper Dekkers. ‘De iep, die door de stad zwerft in bloesem, zaden, geur en nu ook smaak, vormt een levend monument en een ware smaak van Amsterdam.’

Het bier is te verkrijgen bij Brouwerij Homeland
Check brouwerijhomeland.nl