Home Dwars nieuws Buurtcentrum Oosterpark gaat verbouwen

Buurtcentrum Oosterpark gaat verbouwen

0

In de Derde Oosterparkstraat is buurtcentrum Oosterpark gehuisvest, een centrum onder de paraplu van Dynamo. Binnenkort wordt het verbouwd. Activiteiten zullen tijdelijk elders worden ondergebracht. En als wordt terugverhuisd, is het buurtcentrum een ‘Huis van de Wijk’ geworden. Ik spreek met Jos Gompelman. Hij is beheerder van deze locatie en is druk bezig met de verbouwing en de verhuizing.

Jan Molenaar

De Oosterparkbuurt is een fraaie buurt in Amsterdam Oost. Er zijn prachtige pleinen, mooie straten met Amsterdamse charme en natuurlijk het fijne Oosterpark. En waar veel buurthuizen in Amsterdam vanwege bezuinigingen de deuren hebben moeten sluiten is er midden in de buurt ook al een fraai buurtcentrum. Daar kunnen bewoners elkaar ontmoeten en is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten.

Buurtcentrum Oosterpark bevindt zich sinds 1987 in de derde Oosterparkstraat 159 en is de opvolger van buurthuis de Iep. Er vinden veel activiteiten plaats voor jong en oud. Er is een samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties en zelfstandig ondernemers. Het is een plek voor iedere buurtbewoner die een steuntje in de rug kan gebruiken en voor anderen die gewoon gezelligheid zoeken of een cursus willen volgen.

Nieuw Huis van de Wijk
Een verbouwing was nu nodig en ook zeer gewenst gezien de eisen van de huidige tijd. De gemeente stelde geld beschikbaar. Zo wordt de toegankelijkheid verbeterd en krijgt het een open karakter. De gangen worden verbreed, de smalle trap verdwijnt. Een lift is er al. Jos merkt op: ‘Bouwtechnisch is het buurtcentrum er niet echt slecht aan toe. Eigenlijk is alleen het dak verrot.’

Verder legt Jos uit: ‘Straks is er ook voor mindervaliden de mogelijkheid om te douchen. Er komen fraaie nieuwe kleedkamers. De huidige kleedkamer wordt voornamelijk gebruikt voor het stallen van materiaal.’

Bezoekers van het nieuwe Huis van de Wijk komen straks meteen binnen in de huiskamer. Vanuit de huiskamer kunnen ze dan naar de andere vertrekken voor hun cursus, sportactiviteit of vergadering. Het idee hierachter is dat deze huiskamer echt een ontmoetingsplek wordt. Bezoekers kunnen vóór of na hun activiteit met elkaar een kopje koffie drinken en een praatje maken.

Verder wordt het open karakter bevorderd doordat er veel glaswanden komen. Architect Gerard Kruunenberg overlegde voor het ontwerp veel met buurtbewoners en organisaties zoals Onbeperkt Oost.

Het is de bedoeling dat het nieuwe buurtcentrum helemaal klimaatneutraal zal functioneren. Er komen twee warmtepompen en op het dak komen zonnepanelen. Volgens Jos wordt de nieuwe locatie het eerste buurtcentrum, in ieder geval in Amsterdam, dat van het gas af is. Het huidige buurtcentrum is open tot 23 maart. Daarna start de renovatie die zes of zeven maanden gaat duren. Momenteel is Dynamo druk bezig om te kijken waar de huidige activiteiten naar toe kunnen in die periode.

Gezellig en gezond
Jos heeft de leeftijd bereikt dat hij in principe mee zou mogen doen aan het ‘Bewegen voor ouderen’- programma. Hij heeft jarenlange ervaring in het speeltuin- en buurtwerk. Heel wat bezuinigingen heeft hij zien passeren en ook de visie op dit werk heeft hij zien veranderen. ‘Vroeger waren er veel professionele krachten die het aanbod bepaalden. Nu kunnen bewoners met een idee komen en met behulp van een participatiemedewerker een activiteit tot stand brengen.’ Jos: ‘Ik vind vooral de activiteiten die de gezondheid bevorderen zoals de bewegingsactiviteiten en de buurtrestaurants belangrijk. De buurtrestaurants hebben naast gezelligheid de functie dat iedere deelnemer in ieder geval één keer per week een gezonde maaltijd eet.’ Jos hoopt dat in het nieuwe Huis het een smeltkroes zal worden van diverse mensen. Ook lezers van Dwars zijn natuurlijk van harte welkom in deze ongetwijfeld sprankelende nieuwe locatie!

Nieuwsgierig? De plannen zijn te bekijken in buurtcentrum Oosterpark en op www.dynamo-amsterdam.nl/nieuws/ huisvandewijkoosterpark