Home Dwars nieuws Ook artsen kennen de Glutenvrije Winkel

Ook artsen kennen de Glutenvrije Winkel

0
In de Glutenvrije Winkel van Nadia Bos worden geen producten met gluten verkocht.

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels en -bedrijfjes. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten en diensten die ze aanbieden. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: de Glutenvrije Winkel.

Wim Crezee

Er zullen weinig winkels zijn die in hun naam zeggen wat ze nu juist niet verkopen. In de Glutenvrije Winkel worden géén gluten verkocht. Een glutenvrij dieet volg je meestal uit medische noodzaak. De gluten (eiwitten die voorkomen in graanproducten) veroorzaken dan chronische darmproblemen. De winkel verkoopt pasta’s en andere deegwaren, sauzen en versgebakken brood uit eigen oven, dat in de ochtenduren een heerlijke geur verspreidt. Alles vanzelfsprekend zonder gluten. Heel opmerkelijk: de winkel heeft ook bier in de schappen, want gewoon bier bevat ook gluten. En verder wordt er (althans in niet-coronatijden) koffie geschonken met iets lekkers erbij.

Verkoophit
Het kan bijna niet anders dan dat eigenaar Nadia Bos in haar directe omgeving iemand had die geen gluten kan verdragen. En inderdaad, bij haar zoontje werd op zeer jonge leeftijd een auto-immuunziekte veroorzaakt door gluten geconstateerd. Maandenlang was hij heel ziek. Nadia volgde een opleiding natuurvoeding en van het een kwam het ander. ‘Coeliakie (in de volksmond: glutenintolerantie) bestaat al heel lang. Er wordt de laatste jaren meer en beter op getest. Vandaar dat glutenvrije producten pas sinds kort zo in de belangstelling staan.’

‘Alle producten hier, hebben we zelf uitgeprobeerd’

De winkel verkoopt niet alleen producten die uitsluitend verantwoord zijn. We zien ook allerlei lekkernijen. Zo staat er op de toonbank een schaal smeuïge brownies. En met de feestdagen waren de glutenvrije oliebollen een regelrechte verkoophit. ‘Hoeveel? Nou, zo uit de losse pols gerekend: een stuk of 1000.’

Ervaringsdeskundig
‘Soms kom je er pas op gevorderde leeftijd achter dat gluten de oorzaak zijn van problemen met je ingewanden’, vertelt Nadia. Ook in de medische wereld is de laatste jaren veel meer aandacht hiervoor. Niet zo vreemd dus dat internisten van het OLVG hun patiënten vaak attenderen op deze winkel.

Gluten kunnen in zeer kleine hoeveelheden al problemen veroorzaken. Glutenvrij voedsel mag daarom niet in aanraking komen met glutenhoudend voedsel. ‘Even een glutenvrij broodje verwarmen in een oven waarin daarvoor een gewoon stokbroodje heeft gelegen, is er niet bij’, vertelt Nadia. ‘Door de luchtcirculatie in de oven kan er gemakkelijk een oud en ongewenst broodkruimeltje op je product komen.’ Hetzelfde verhaal bij houten snijplanken. In de groeven ervan kunnen zich gemakkelijk nog wat gluten schuilhouden.

Natuurlijk, in de supermarkten kun je tegenwoordig ook aardig wat glutenvrije producten kopen. Het bijzondere van deze winkel is, afgezien van het heel uitgebreide assortiment, dat je er ook terecht kunt voor voedingsadvies. In de winkel staat een grote tafel uitnodigend klaar om even aan te schuiven en om met het personeel van de winkel te praten over voeding. ‘We willen onze klanten persoonlijk helpen. Wij zijn ook ervaringsdeskundig. Drie van de vier medewerkers moeten glutenvrij eten. En ikzelf kook, vanwege onze zoon, thuis glutenvrij. Alle producten die we hier verkopen, hebben we zelf uitgeprobeerd. Soms komen klanten met heel heftige problemen rechtstreeks uit het ziekenhuis. Dan moet je je als verkoper goed kun inleven.’

Bekendheid Nog toekomstplannen? Nadia: ‘We zouden graag de capaciteit van onze bakkerij willen uitbreiden, zodat we meer klanten met vers brood kunnen bedienen. Verder moeten we werken aan onze bekendheid. Ik kom nog iets te vaak mensen tegen die een paar straten verder wonen en helemaal verbaasd zijn dat wij hier zitten.’

De Glutenvrije Winkel (Pretoriusstraat 37) is van maandag tot en met zaterdag open, van 9.30 tot 17.30 uur.