Al twee jaar zijn er verdeeld over de stad zeventien buurthubs waar je een elektrische fiets, bakfiets, scooter of deelauto kunt ophalen. Daarvan zijn er vijf in Oost. Ze zijn verschillend van samenstelling en afgestemd op de wensen van de buurt. Een deelauto of deelfiets kan uitkomst bieden voor mensen die hun auto zelden gebruiken: wel altijd een voertuig tot je beschikking, maar niet de lasten van het bezit ervan. De gemeente gaat het aantal buurthubs uitbreiden.

Aan een proef van het Europese project eHUBS, die samen met zeven andere steden werd uitgevoerd, deed ook Amsterdam mee. In Amsterdam lag de focus op het betrekken van de buurt. Daarom is samen met de bewoners gekeken naar de plaats en de samenstelling van de buurthub. De bewoners dachten liever mee over de locatie dan over de specifieke invulling. Door de buurtgesprekken over de hubs hebben bewoners in vier buurten in Oost, Noord, Centrum en Zuid ook in eigen beheer deelvervoer georganiseerd. Het stimuleren van particuliere deelvervoer wordt onderdeel van een vervolgonderzoek.

‘Auto’s staan het grootste deel van de dag stil en nemen ongeveer 11 procent van onze openbare ruimte in beslag’, vertelt wethouder Melanie van der Horst. ‘Als we ons vervoer meer gezamenlijk organiseren, dan kunnen we die ruimte gebruiken voor dingen die veel mensen belangrijk vinden: bomen en groen, plek om te zitten en te spelen, te wandelen en te fietsen. Daarom breiden we de buurthubs uit en kijken we of we het deelvervoer zo in meer buurten kunnen stimuleren. We maken daar waar mogelijk de combinatie met het openbaar vervoer, omdat reizigers dan makkelijker hun reis van deur tot deur kunnen plannen.’

Op het Science Park, het Marineterrein en op de Wibautstraat zijn al buurthubs beschikbaar

Wibautstraat 129: elektrische auto’s, elektrische fietsen en elektrische bakfiets (Hely).

Science Park, op de hoek van Kruislaan en Carolina MacGillavrylaan: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx) en elektrische bakfietsen (Cargoroo).

Science Park, Carolina MacGillavrylaan 1672: elektrische fietsen (Bondl), elektrische scooters (felyx), elektrische bakfietsen (Cargoroo) en elektrische auto’s (SHARE NOW).

Science Park, langs de gevel ter hoogte van de FNWI hoek USC: elektrische fietsen (Bondl) en elektrische scooters (felyx).

Marineterrein, Kattenburgerstraat 5: elektrische fietsen, elektrische bakfiets en elektrische auto (Hely).