Het leven op het grote terras van Brouwerij IJ gaat gewoon door. Toeristen strijken er neer voor een typisch Amsterdams biertje nadat ze snel met hun mobieltje een foto hebben gemaakt van molen de Gooyer. Vaste bezoekers van ’t IJ zitten er toch wat anders bij. Achter de hekken die rond het naastgelegen café Brewboys zijn neergezet komt een uitbreiding van Brouwerij ’t IJ. Grote spandoeken maken dat duidelijk.

‘Hier werken we aan een fijn café voor de buurt’, roepen de spandoeken naar de buurt. Je kunt je de vraag stellen of de uitbreiding de toeristen op het terras onder de molen wat meer ruimte krijgen en de mensen uit de buurt een eigen café. Wie zal het zeggen. In iedere geval krijgt de nieuwe locatie twee terrassen.

Het pand van Brewboys was een echt biercafé dat zelf brouwde. Met Amsterdam Pale Ale won Brewboys veelvuldig prijzen: tweemaal goud en eenmaal zilver voor de beste pale ale. De activiteiten in het pand, waar eerder een viswinkel huisde, zijn begin dit jaar gestopt en wordt later dit jaar een activiteit van Brouwerij ’t IJ gestart.

Speciaalbierbrouwerij ’t IJ begon in 1983 als specialist in Belgische bieren. Een aantal van de bieren met namen als Zatte, Natte, IJwit en Paasij is een begrip geworden in Amsterdam en ver daarbuiten. Het bedrijf werd in 2008 overgenomen door oud-cafébazen Patrick Hendrikse en Bart Obertop en is sindsdien flink gegroeid.
Brouwerij ’t IJ is overigens een kleine partij in de markt: het brouwt op twee locaties, een onder molen en in tweede locatie aan het Zeeburgerpad. Vorig jaar produceerde de brouwer een krappe 20.000 hectoliter. Om de groei te kunnen blijven voortzetten is ’t IJ een samenwerking aangegaan met het Belgische familiebedrijf Duvel Moortgat.