Tot voor kort heette brug 159 in het Oosterpark nogal geheimzinnig ‘Brug NWZO’. Het is een prachtige houten voetbrug bij de ingang van het Oosterpark aan de kant van de Linnaeusstraat. Onlangs is de brug omgedoopt in ‘Leonard Springerbrug’. Heel toepasselijk want Springer is de ontwerper van het Oosterpark. Maar de brug heeft een klap in het gezicht gekregen: de brug is voorzien van een absoluut niet passend blauw straatnamenbord. De brug staat nota bene op de gemeentelijke lijst van kunst in de openbare ruimte staat.

De brug is een juweeltje uit 1929 dat ontworpen is door Amsterdamse Schoolarchitect Piet Kramer. Op elke hoek van de brug staat een pijler met de vier windstreken. Vandaar de vorige naam ‘Brug NWZO’. Als je even bij de brug stil staat zie je de zuiltjes in Japanse stijl en aan de einden van de leuningen windrozen. In de brugleuning zijn rode houten maskers in Chinese stijl aangebracht. Een juweeltje!

Landschapsarchitect Leonard Springer zou schrikken als hij zou zien dat zijn naam op deze manier op de brug staat in het door hem ontworpen Oosterpark. Het park is in 1891 aangelegd en was het eerste grote park in Amsterdam.