Home Kunst CBK als pop-up naar winkelruimte in Oostpoort

CBK als pop-up naar winkelruimte in Oostpoort

0

Het CBK Amsterdam verlaat eerder dan gepland de indrukwekkende expositieruimte waar het vele jaren was gevestigd. Tijdens een ‘laatste avondmaal’ voor medewerkers, oud-medewerkers, kunstenaars en vele anderen die een band met de kunstinstelling hebben, deelde directeur Nienke Bruin mee dat het CBK al op 1 augustus de kunsthal verlaat en de ruimte van CoolCat in winkelcentrum Oostpoort een optie is.

Op 1 augustus verhuist Framer Framed van Noord naar de voormalige de zuiveringshal van de voormalige Oostergasfabriek. Voor het CBK is er dan geen plaats meer. Veel van de deelnemers aan het afscheidsdiner bleken verrast over het vertrek van het 35-jarige CBK uit de kunsthal en de onzekere situatie die daardoor voor het CBK is ontstaan. Onbegrip was overal aan de lange tafel te horen. Toch werd met het diner ook gevierd wat er de afgelopen jaren in het CBK heeft plaatsgevonden.

Het diner werd verzorgd door Van Harte de organisatie die wekelijks een voordelig diner verzorgd in restaurant Genieten. Ook zij moeten plaats maken. Het restaurant zou worden vervangen door werkplekken voor ambtenaren.

De stemming aan de lange tafel was goed. Maar verontwaardiging was er over de mededeling van een van de sprekers dat Framer Framed de Tolhuistuin in Noord moest verlaten vanwege een forse huurverhoging. Na het besluit dat het CBK de nieuwe locatie zal worden, werd de huurverhoging voor huurders in de Tolhuistuin teruggedraaid. De toekomst voor Framer Framed is verzekerd. Die van het CBK niet. De komende maanden zal blijken welke plannen de gemeente heeft. De gemeenteraad zal in december een besluit nemen.

De verhuizing vaan de tijdelijke locatie heeft ook voordelen. Het CBK zal zich middenin winkelcentrum Oostpoort aan meer mensen kunnen laten zien. Het winkelend publiek dat niet vanzelfsprekend een uitstapje zou maken naar het toch wat gesloten pand aan de Oranje-Vrijstaatkade zal volgens Nienke Bruin wat makkelijker met het CBK kunnen kennismaken. Aan aar zal het niet liggen. Zij is van plan de pop-up vijf maanden lang te laten bruisen.

Framer Framed is een van de vijf organisatie die Cultuurhuis Oost zullen vormen. Samen met de Rode Loper op School, Q-Factory, Nowhere en het Plein Theater gaan een podium bieden aan nieuwe cultuurmakers in Oost en vormen een verbindende schakel met de andere kunstinstellingen. Anders dan de andere vier Cultuurhuizen in de stad zal Cultuurhuis Oost een netwerkstatus krijgen en niet in een gebouw worden ondergebracht. Over de plannen voor het Cultuurhuis Oost en de toekomst van het CBK is geen inspraak geweest.