Home Overzicht ‘Christopher heeft een mooie voorleesstem en is heel gezellig’

‘Christopher heeft een mooie voorleesstem en is heel gezellig’

0
Foto Chris en Marjan.

Als echte Amsterdamse vindt de 101-jarige mevrouw Bleys het prachtig om Een kleine geschiedenis van Amsterdam van Geert Mak te lezen. Zelf lezen kan ze helaas niet meer, daarom leest goede buur Christopher haar voor.

Het Amsterdamse Burennetwerk, dat buurtgenoten aan elkaar koppelt voor gezelschap, eenvoudige klusjes of vervoer met begeleiding, maakte deze perfecte match mogelijk. Ruim 1.200 ‘goede buren’ in heel Amsterdam staan via Burennetwerk klaar om laagdrempelige burenhulp te bieden aan hun buurtgenoten. Per maand ontmoeten 400 buren elkaar via deze weg.

In eerste instantie zou Christopher met mevrouw Bleys gaan wandelen, maar vanwege aanhoudend slecht weer en hun gedeelde liefde voor literatuur begon hij met voorlezen. Mevrouw Bleys: ‘Het is de eerste keer dat ik iets van Geert Mak hoor, want aan zelf lezen kom ik niet toe. Ik zie slecht en kan ook niet goed schrijven. Maar gelukkig heeft Christopher een mooie voorleesstem en is heel gezellig. Als ik maar lezen kan!’

‘Je krijgt er heel veel voor terug’
Twee jaar geleden overleed de oma van Christopher waarmee hij een hele goede band had. Burennetwerk bood hem de mogelijkheid om weer eenzelfde soort intimiteit met iemand op te bouwen. ‘Het klinkt cliché, maar je krijgt er heel veel voor terug. Toen ik voor het eerst vrijwilligerswerk deed, kreeg ik te horen: ‘Als je denkt dat je het voor een ander doet kun je beter naar huis gaan.’ Dat vond ik heel leerzaam. Je moet het voor jezelf doen.’

Vast en vertrouwd gezicht
Mevrouw Bleys is in 2000 van Watergraafsmeer naar Noord verhuisd. Haar dochter woont ook in de buurt. ‘M’n dochter doet vaak boodschappen voor me. Eerst deed Cordaan dat ook, maar ze verzorgen me nu drie keer per dag. Je ziet alleen steeds verschillende mensen. Gelukkig is Christopher een vast en vertrouwd gezicht.’ Christopher: ‘Mevrouw Bleys vertelt mooie verhalen over de oorlog, de bevrijding en de tijd dat ze een eigen zaak had. Voor mij is het geen verplichting, maar een verrijking.’

Actief blijven en genieten
‘Of er een formule bestaat om 101 te worden? Nee hoor’, lacht mevrouw Bleys. ‘Je moet gewoon actief blijven. Toen ik trouwde was ik tandartsassistente. Daarna heb ik een winkel in Oudewater gekocht. Na tien jaar ging de zaak failliet en ben ik in de Bijenkorf gaan werken. Helaas is mijn man overleden toen ik zestig was. Een periode waarin ik besloot naar de academie te gaan, waar ik onder andere schilderijen maakte en wandkleden weefde. Verder heb ik altijd veel gereisd en heb interesse in anderen en andere culturen. Lekker genieten van het leven is belangrijk!’

Schroom niet
Er zijn niet alleen oudere maar ook jongere mensen die ondersteuning nodig hebben. Volgens Christopher zijn mensen vaak onzeker, maar door niet aan de bel te trekken zitten ze alleen zichzelf in de weg en dat is zonde. Schroom dus vooral niet om via Burennetwerk hulp te vragen. Goede buren kunnen je helpen met een bezoekje, kleine klusjes in huis, even er op uit met de auto, wandelen of een boodschap. Ga naar www.burennetwerk.nl en meld uw hulpaanvraag aan. Of bel met 020 623 9771.’ Mevrouw Bleys voegt eraan toe: ‘Wat is daar nou aan te durven, gewoon doen!’