Home Kunst Eat, love, die… Roos van Geffen over leven en dood

Eat, love, die… Roos van Geffen over leven en dood

0

Het werk van Roos van Geffen is intiem, zintuigelijk en persoonlijk. Tegelijkertijd is het documentair en universeel. In haar fotoseries, video’s en installaties zoekt ze naar de grote thema’s in het leven. Ze exposeert tot en met 24 mei nieuw en oud werk over vergankelijkheid in Museum Tot Zover. Eat Love Die is Van Geffens eerste overzichtstentoonstelling.

Roos van Geffen (1975) staat zo ongeveer halverwege het leven en ervaart de sterfelijkheid van alles rondom haar heen nu meer dan ooit. Wat verdwijnt als iemand sterft, welke sporen laat je na? De tentoonstelling bestaat uit een combinatie van bestaand en nieuw werk, variërend van de boeken- en geluidinstallatie Media Vita, de video-installatie De laatste maand en het sensuele drieluik Eat Love Die. Ze is gefascineerd door menselijke emoties. Niet de heftige, maar juist de subtiele, het onderhuidse. Een verademing in deze tijd van emotionele heftigheid.

Eat Love Die is geen rechtlijnig verhaal. Ik nodig de kijker uit vrij te kijken en te reflecteren op zijn eigen leven.

Van Geffen laat de kijker nadenken over de eigen verhouding tot leven en dood, zoals goed te zien in De laatste maand. Tien films tonen steeds dezelfde hand. Soms beweegt de hand druk, dan weer lijkt hij zichzelf te troosten. De hand beweegt steeds trager, verliest kleur, langzaam verdwijnt het leven. Ook de foto’s uit de serie Onscherpe Dagen doen een beroep op de kijker. De onscherpe, mistige foto’s verbeelden de binnenwereld van de geportretteerde en zijn geïnspireerd op de schilderijen van Matthijs Maris (1839–1917) die vaagkorrelige, bijna abstracte portretten van vooral vrouwen maakte.

Centraal staat de installatie Media Vita, waarin zevenenzeventig opengeslagen fotoboeken een associatief verhaal over vergankelijkheid vormen. Van Geffen erfde de boeken van haar vader. Wandelend langs de opengeslagen boeken (die vooral over de klassieke zwart-wit fotografie uit de 20e eeuw gaan) ontvouwt zich een beeldverhaal dat een leven poogt te vangen van begin naar eind, van geboorte, van voortplanting tot de dood. Of andersom: van niets naar iets naar weer… niets.  Je hoort de beroemde fotografen ook. Hun quotes ontsnappen op fluistertoon aan de boeken.

Roos van Geffen studeerde scenografie in Tilburg en Maastricht, een discipline waarin ze getraind is om in complexe structuren een abstractie te vinden, die ze op herkenbare en bijna vanzelfsprekende wijze vertaalt en vormgeeft in tijd en ruimte. Deze kwaliteit gebruikt ze in haar huidige praktijk, waarbij ze ontmoetingen en ervaringen materialiseert en abstracte concepten voelbaar maakt.

Eat Love Die is tot en met 24 mei te zien in Museum Tot Zover.