Home Overzicht Circulair houten woongebouw voor ouderen op Haveneiland

Circulair houten woongebouw voor ouderen op Haveneiland

0
Artist impression architectenbureau SeARCH.

Zorgorganisatie Amstelring laat een duurzaam woongebouw voor ouderen bouwen op Haveneiland van IJburg. Het gebouw krijgt de naam Eyckstaete en is volledig circulair en energieneutraal. Het wordt het eerste houten woongebouw met duurzame ouderenhuisvesting op IJburg.

Eyckstaete wordt een mix van seniorenwoningen, woningen voor mensen met een zwaardere zorgbehoefte en woningen voor zorgmedewerkers. De woningen worden gecombineerd met collectieve ruimtes en een levendige plint. Het circulaire gebouw zal de entree van Haveneiland een nieuw aangezicht geven. Dankzij de transparante gevel wordt de gebouwstructuur en het interne leven zichtbaar.

Grote behoefte aan zorgwoningen voor ouderen

De nieuwe appartementen worden aangeboden aan senioren die zelfstandig met zorg aan huis willen wonen en aan mensen met een zwaardere behoefte aan zorgondersteuning. Volgens Inge Borghuis, bestuurder van Amstelring is er in Amsterdam een grote behoefte aan woningen voor ouderen. En dat geldt ook voor IJburg, een snel groeiend gebied van de stad.

‘Het concept sluit aan op de visie van Amstelring waarbij de zorg meebeweegt met de levensfases van ouderen’, legt Inge Borghuis uit. ‘We bieden mensen zorg aan huis, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Is er meer en complexere zorg nodig, dan zijn de zorgwoningen in Eyckstaete daarvoor ook geschikt.’

Woningen uit gekoppelde houten prefab units

De woningen bestaan uit gekoppelde houten prefab units. In de plint zijn voorzieningen opgenomen die in relatie staan tot de doelgroep van het woningprogramma en die wisselwerking en verbinding met de omgeving mogelijk maken. Via de passage door de plint is de centrale binnentuin bereikbaar. Dat is een belangrijke verbindende factor tussen bewoners van Eyckstaete en bewoners van omliggende gebouwen. Het wordt een plek voor ontspanning, samenkomen en genieten van natuur.