Stadsdeelvoorzitter Carolien de Heer

Ik sport al jaren met andere vrouwen op een strandje op IJburg. Zelfs als het regent staan we er, want samen met anderen sporten werkt heel motiverend! Met mijn drukke baan en gezin heb ik het echt nodig om fysiek bezig te zijn om mijn hoofd leeg te maken en het is ook gewoon gezellig. In stadsdeel Oost zien we de kracht van sport en bewegen. Het is goed voor je fysieke gezondheid, maar zeker ook voor je mentale gezondheid. En sport verbindt! Daarom bieden het stadsdeel en onze partners het hele jaar door sport- en beweegactiviteiten aan voor zowel jong als oud. Ik ben bijvoorbeeld heel trots op ons programma Fit in Oost waarbij er veel verschillende beweegactiviteiten worden aangeboden voor wie de weg naar een sportschool of -les niet vanzelfsprekend is. We werken daarbij nauw samen met bijvoorbeeld huisartsen en fysiotherapeuten.

Maar zoals vaak geldt en ook hier: jong geleerd is oud gedaan. Dus we proberen kinderen en jongeren al zo jong mogelijk te stimuleren om te sporten en bewegen. We voeren bijvoorbeeld spreekuren op scholen waarvan we weten dat de kinderen daar weinig aan sport doen en helpen hen en hun ouders de weg naar sportverenigingen te vinden.

In de Kerstvakantie voeren we het aantal activiteiten op in sportzalen en op de pleinen. Dit doen we zowel voor kinderen als jongeren in alle leeftijdsgroepen. We hebben hierbij verschillende doelen. Jongeren in beweging houden, verveling tegengaan, maar ook om overlast tegen te gaan. Onze partners weten heel goed hoe ze de jongeren op een goede en leuke manier bezig kunnen houden en maken gelijk contact met ze om te zien hoe het met ze gaat. Want in deze tijden van spanningen in de wereld en in Nederland is het belangrijk dat we juist met jongeren in gesprek blijven. Het praat toch makkelijker als je met elkaar iets leuks doet. Rond oud en nieuw informeren de jongerenwerkers de jongeren over het vuurwerk afsteekverbod en het gevaar van (illegaal) vuurwerk. Ook op oudejaarsavond zijn er sport- en spelactiviteiten voor jongeren op drie verschillende locaties in Oost om ze een alternatieve viering te bieden.

En dit jaar hebben we ook nog iets nieuws in Stadsdeel Oost. Zowel op het Makassarplein in de Indische Buurt als op strand IJburg komen schaatsbanen. Daar kunnen jong en oud samen komen. En zal ik samen met mijn sportmaatjes en gezin proberen recht op mijn schaatsen te blijven staan. Hopelijk zie ik u daar!

Voor meer informatie en voor het programma van sport- en spelactiviteiten in de buurt kunnen buurtbewoners kijken op: amsterdam.nl/oostbeweegt en fitinoost.nl/. Tot slot worden de activiteiten ook actief gedeeld op de Instagrampagina van Oost Beweegt. En bij vragen kunnen bewoners contact opnemen met: [email protected].