Home Overzicht Stressvrije werkomgeving: Goede akoestiek

Stressvrije werkomgeving: Goede akoestiek

0

Afgelopen donderdag was ik op Design District in Rotterdam. Hier heb ik inspiratie opgedaan en me geïnformeerd over vernieuwde materialen, producten en toepassingen die de akoestiek in de werkomgeving verbeteren.

De omgeving heeft invloed op hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. In de werkomgeving is dit  van belang, zodat we ons op ons gemak voelen én goed kunnen presteren. Dit speelde in mijn achterhoofd  bij het bezoek aan het vakevenement interieurdesign.

Vandaag wil ik de akoestiek op de werkvloer belichten.

Je kent het effect van sneeuw. Zodra er een laag sneeuw op straat ligt, is het geluid als het ware ingepakt en klinkt alles zachter aan je oren. Ik heb al vaker gehoord, dat dit als bijzonder wordt ervaren. Dit kalmerende effect tracht ik ruimtes mee te geven met een interieurontwerp.

Gelukkig is er veel verbeterd. Twintig jaar geleden werden werkomgevingen standaard voorzien van ‘lelijke’ systeemplafonds. Sindsdien zoek ik naar praktische oplossingen die ook decoratief mogen zijn. Lees: aangenaam voor oor én oog.

Akoestische elementen kunnen eenzelfde kalmerend effect aan een interieur geven als sneeuw. Zintuiglijke prikkels worden teruggebracht en we kunnen ontspannender ons werk doen.

Harde oppervlaktes zoals betonnen vloeren, muren, tafelbladen en kasten weerkaatsen het geluid: Zachte materialen absorberen een deel van het geluid. Bijvoorbeeld vloerbedekking, gestoffeerde stoelen, een akoestische scheidingswand tussen bureaus én gelukkig steeds meer planten. Juist planten dempen het geluid op de golflengte van de stem. Een systeemplafond en kasten, uitgerust met een geïntegreerd geluiddempend schuim verbetert de akoestiek meetbaar.

Op het vakevenement was merkbaar dat ons welbevinden op de werkvloer steeds beter op waarde wordt geschat. Dat mag ook wel. Het geluidseffect op onze prestaties is veelvuldig onderzocht. Prestaties en het leereffect op bijvoorbeeld de school kunnen sterk dalen bij bestendige geluidsoverlast → Evans, 2006.

De gebruikte stoffering, zachte of veelal harde materialen speelt een grote rol of het geluid aangenaam zacht tot je oren spreekt.

In een psychologisch onderzoek naar het gebruik van therapieruimtes (Thomas, Buchholz, & Dahl, 2011)is geconstateerd, dat zachte elementen zoals vloerkleden, gestoffeerde stoelen en gordijnen bijdragen aan een kalmerende sfeer én stressreductie.

Op Design District was mijn focus gericht op decoratieve akoestische panelen voor muren. Sommige bestonden inmiddels uit natuurlijke materialen in combinatie met één laag kunststof, die recyclebaar is. De aaibaarheid voor oog en oor sprak me aan, net als de decoratief-abstracte waarde.

Conclusie. Een goede akoestiek helpt bij het verhogen van je concentratie en effectiviteit in je werk. Het neemt zintuiglijke prikkels weg en helpt bij het ontspannen en stressvrijer werken. Tel daar de aaibaarheid en decoratieve waarde van de gevonden akoestische panelen bij op. Zo heb je al goede oplossingen voor op de werkvloer.

Werk jij in een stimulerende werkomgeving?

_____

Ilona Kröber van Set in Motion is interieurarchitecte, Feng Shui professional en al meer dan 25 jaar kleurspecialiste.