De strijd voor een schone stad is een hardnekkige strijd. Ondanks dagelijkse inzet van honderden collega’s voor het ophalen van ons afval en het schoonmaken van de straten is het nog helaas te vaak op te veel plekken niet op het niveau zoals we het zouden willen. Iedere bewoner van Oost zal dit herkennen en zich met mij daaraan irriteren.
De stadsdelen zijn sinds vorig jaar weer meer verantwoordelijk voor de schone straten. Alle stadsdelen hebben onlangs een afvalplan gemaakt, waarin we naast structurele verbeteringen voor de hele stad, ook specifieke wijkgerichte problemen gaan aanpakken. In Oost gaan we aan de slag met onze winkelstraten; daar is nog te veel zwerfafval, maar ook maken te veel winkeliers en horecagelegenheden oneigenlijk gebruik van de ondergrondse containers die bedoeld zijn voor het afval van bewoners. Daarnaast is het van belang om in de wijken waar veel studenten en jongeren wonen te kijken hoe we ons beter kunnen voorbereiden op afval als gevolg van de vele verhuizingen.
Maar met alle inzet van onze ambtenaren en nog betere plannen zijn we er nog niet. Hiervoor hebben we als stad en stadsdeel ook de hulp van bewoners en ondernemers nodig. Dat kan al heel eenvoudig; door ons allemaal gewoon te houden aan de regels die gelden: de vuilniszakken in de container en niet ernaast (ook niet als de container vol is), afval gewoon in de prullenbak of mee naar huis en niet op de grond en grof afval alleen op de juiste ophaaldag buiten op straat en niet wanneer het u nu eenmaal uitkomt. Tot slot kartonnen dozen graag in kleine stukken in de prullenbak gooien in plaats van de doos in zijn geheel door het luik te duwen. Als iedereen dat zou doen, dan zouden onze straten al bijna blinkend schoon zijn.
Maar er is meer wat u kunt doen.
Op 16 september is het weer World Cleanup Day. De dag waarop wereldwijd mensen erop uittrekken om in de eigen buurt op te ruimen. Tijdens deze wereldwijde opruimactie geven mensen uit ruim 190 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval. En vooral ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat rondzwerft. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen voor afval. Laten we ook in Oost massaal meedoen. Ga samen met de buren, of de hele straat of met de school of vereniging van je kinderen, met bezems en prikkers de straten op of de parken in.
En mocht u niet eenmalig maar structureel een handje willen helpen; wordt dan adoptant van de ondergrondse afvalcontainer in uw straat. In Oost hebben we al ruim 700 adoptanten; maar mijn ambitie is om binnen enkele jaren de 1000 te halen. Als adoptant krijgt u allerlei hulpmiddelen om uw werk te doen. Daarnaast zijn er ook leerzame en leuke uitjes. Aanmelden kan heel eenvoudig via amsterdam.nl/veelgevraagd/ondergrondse-afvalcontainer-adopteren-a188d.
Kortom, de strijd voor een schone stad kunnen we winnen, maar enkel samen; bestuurders, onze collega’s van afval en reiniging en met u, de bewoners van Oost.