Home Dwars nieuws Column Jim Jansen | De eerste keer

Column Jim Jansen | De eerste keer

0
Depositphoto

Ik ben dol op de eerste keer. Het eerste biertje op terras op een mooie lentedag. De eerste keer Ajax, begin august als het nieuwe voetbalseizoen begint. En de eerste keer spelen op een recente flipperkast die ik tot dan toe alleen nog maar van plaatjes en filmpjes van het internet ken. Zo ook ben ik blij met mijn debuut, jawel de eerste keer, als columnist van Dwars door de buurt. Met mij is meer Amsterdam-Oost welhaast niet mogelijk.

Geboren in het OLVG, leren lopen in de Kazernestraat en daarna groot geworden in verschillende buurten van de Watergraafsmeer. Is er een persoonlijke eerste herinnering aan Oost, vroeg ik me af toen ik nadacht over een onderwerp voor deze column? Ik neem u graag mee naar 5 december 1982. De eerste keer Ajax aan de hand van mijn vader. Vanaf het Linnaeushof zetten wij die zondagmiddag koers naar de Middenweg.

Terwijl we langs snoepwinkel het Snorretje en de Jac Hermans liepen, werden we rechts ingehaald door lijn 9. De gele tram zat overvol en de springende supporters zorgden ervoor dat de achterkant van het voertuig elegant op en neer bewoog. Van links en recht sloten steeds meer aanhangers, vaak getooid in rood en wit, zich aan. Aanschouw dit fenomeen door de ogen van een tienjarige, en ik had het idee of de hele wereld met me mee liep.

We versnelden onze pas, langs de sportvelden van Madjoe en Wilskracht SNL, met als gezamenlijke einddoel: stadion de Meer. Voor een gulden mocht ik plaatsnemen op de gezinstribune en het werd een wedstrijd om nooit te vergeten. Eerst was er de aftrap, genomen door Sinterklaas en vervolgens kreeg Ajax in de tweeëntwintigste minuut een strafschop. Johan Cruyff achter de bal, hij tikte hem naar links, op Jesper Olsen, die schoot hem terug naar de verlosser: 2-0. Mijn liefde voor Cruyff en Ajax ontstond toen, tijdens de eerste keer Ajax.

Later heb ik genoten van hem, eerst als speler, toen als coach en later als filosoof. Als journalist heb ik hem tussen 2000 en 2007 drie keer mogen interviewen en Cruyff was altijd Cruyff. Intelligent, grappig ook en iemand met verstand van alles. Het afgelopen jaar heb ik veel aan hem gedacht. Ajax stond voor het eerst allerlaatste in de competitie. Verloor van Hercules, een amateurclub uit de derde divisie. Als Cruyff nog had geleefd, was het nooit zo misgegaan. Om af te sluiten met een citaat van hem: ‘Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.’

Reageren? [email protected]