Home Overzicht Op Jonas Daniël Meijerplein. 2500ste Stolperstein gelegd in Amsterdam

Op Jonas Daniël Meijerplein. 2500ste Stolperstein gelegd in Amsterdam

0
In Amsterdam zijn er al 2500 Stolpersteine geplaatst

In heel Amsterdam zijn 2500 Stolpersteine geplaatst. Deze messing gedenkstenen zijn een herinnering aan de Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en in concentratiekampen zijn vermoord. De Stolpersteine worden geplaatst in de stoep voor woningen waar deze mensen woonden en niet zijn teruggekeerd. De 2500ste steen is door burgemeester Femke Halsema gelegd voor het adres Jonas Daniël Meijerplein 30-50 waar Klara Borstel-Engelsman woonde en niet terugkeerde.

Klara Borstel-Engelsman werd op 30 april 1842 in Amsterdam geboren en op 12 oktober 1944 vermoord in concentratiekamp Theresienstadt. Zij werd 102 jaar oud. Klara Borstel-Engelsman was een van de ongeveer 80.000 Amsterdamse Joden waarvan er rond de 56.000 zijn vermoord. De Nazi’s vermoordden iedereen, van baby’s tot bejaarden. Met de plaatsing van deze Stolperstein wordt haar naam en geschiedenis weer zichtbaar in de buurt waar zij leefde.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, worden sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn messing steentjes waarmee de slachtoffers van het nationaalsocialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Samen vormen ze een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Op elk messing steentje staat de naam van één slachtoffer. Daaronder staan het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). En als laatste de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden.