Home Dwars nieuws Column | Nee-Nee-Ja-Nee-Ja

Column | Nee-Nee-Ja-Nee-Ja

0

In de Dapperbuurt heb je de Pontanus-straat. Als kind vond ik dat al een rare naam. Wat is een ‘Pontanus’? Na een wandeling in de Dapperbuurt, onlangs, heb ik de oplossing opgezocht: hij was een oude geleerde, geboren op een schip, een pont als het ware.

Nu het volgende raadsel: aan het eind van diezelfde Pontanusstraat staat een groot nieuwbouwblok. Op álle brievenbussen is een ‘nee-nee’-sticker geplakt: geen reclame en ook geen buurtkrantjes, graag! Ik snapte dat niet. Hoe kan het dat honderd bewoners tegelijk hetzelfde besluit nemen? Behalve uiteraard die ene dwarsligger die er een eigen ‘nee-ja’- sticker overheen had geplakt. Bijna ontroerend om te zien. Wat hier aan de hand was – ik heb het nagevraagd – is dat bij nieuwbouw de brievenbussen standaard worden opgeleverd met ‘nee-nee’.

Aha. Ik begreep al niet waarom die stickers zo volmaakt regelmatig waren aangebracht. Zat gewoon in de offerte. En ‘nee-nee’ is okay, dat is het punt niet. Het is altijd beter om geen overbodig papier tot je te nemen. Wat moet je met al die troep in je brievenbus? Met een ‘nee-nee’- sticker laat je zien dat je aan de goede kant staat. Maar er is ook een andere kant. Die heeft te maken met een ouderwets idee: dat er buurtbewoners en buurten bestaan. Niet alles speelt zich af in de grote globalistische wereld. Klein is fijn, tuttig ook nuttig.

Een columnist van Het Parool smeedde ooit de schitterende term ‘buurtgebruiker’. Dat is iemand met gegarandeerd een ‘nee-nee’-sticker die verder niemand in zijn straat kent. Wat ook niet helpt is dat ook in winkels mensen elkaar steeds minder vaak treffen: de bezorgbrommers en pakketbezorgers kweken huismuizen die steeds minder weten van wat rondom hen gebeurt. En zullen we het dan eens even hebben over de enorme hoeveelheden karton die al die levering aan huis kost? In sommige papierbakken, waar op het oog niks meer in kan, zit soms slechts 40 kilo ooit thuisbezorgd karton. Komt wel een hele vrachtwagen voor langs. De rest eindigt naast de papierbak of op de stoeprand.

Zijn die flyers en folders van middenstanders uit de buurt nu echt het grootste milieuprobleem? Om over na te denken. Goed, u weet nu waar ik sta, en ik weet waar u staat: u heeft minstens één ‘ja’ op uw brievenbus. Of helemaal niks. Dan bent u dus buurtbewóner, en niet ‘buurtgebruiker’. Gefeliciteerd.