‘Wij zijn Factor IJ, een kunstuitleen, designwinkel en culturele ontmoetingsplaats in één. We nodigen je uit om kunst onderdeel te maken van je dagelijks leven’, aldus de folder van Factor IJ. IJopener had een ontmoeting met initiatiefnemer en directeur Nienke Bruin.

Joyce Hes | foto’s Björn Martens

Factor IJ zit sinds de opening op 5 juni 2021 in IJburg op een prachtige en lichte locatie aan de Pampuslaan. Nienke Bruin vertelt hoe Factor IJ hier terecht is gekomen. ‘Sinds 1984 had je kunstuitleen Artotheek Oost in de Oosterparkbuurt. Die ging in 2009 verder als CBK Amsterdam in de voormalige tramremise aan de Oranje-Vrijstaatkade, en organiseerde daar ook tentoonstellingen. In 2019 moest het CBK plaatsmaken voor een andere kunstinstelling – Framer Framed.’ Ze vertelt dat ze toen het initiatief nam voor verandering. Zelf wonend in IJburg, zag ze het pand aan de Pampuslaan leegstaan en schreef een ambitieus plan voor een doorstart in IJburg. De gemeente ging daarin mee en in 2023 zal Factor IJ als zelfstandige stichting op eigen benen komen te staan.

De kunstuitleen is nog steeds het belangrijkste onderdeel. Die heeft ruim 3000 kunstwerken van voornamelijk Amsterdamse kunstenaars in beheer. Om deze uitleen zo toegankelijk mogelijk te maken kun je voor maar € 12,00 per jaar lid worden van de Factor IJ-community en leen je al vanaf € 6,00 per maand een kunstwerk. Wisselen kan zo vaak je wilt.

Kunst verbindt

Onder het kopje ‘Kunst verbindt’ kun je op de website van Factor IJ lezen dat het een brug slaat tussen de verschillende kunstdisciplines, en tussen liefhebbers van kunst en kunstenaars. Nienke voegt eraan toe dat Factor IJ regelmatig kunstevenementen, exposities, workshops, jeugdactiviteiten en concerten organiseert. Ook biedt Factor IJ met het Kunstcafé ruimte voor bewoners van IJburg om zelf, tijdens openingstijden, maar ook in de avonduren en in het weekeind, creatieve activiteiten te organiseren. Het is in de wijk allemaal nogal recht en strak volgens Nienke, maar ze ziet graag dat kunst en culturele activiteiten zich als een olievlek gaan verspreiden over IJburg. En dat de leden van de community van alles gaan organiseren. ‘Want’, aldus Nienke, ‘er is hier erg veel creativiteit.’

Zo komt elke donderdag een groep creatieve IJburgers samen schrijven in het café (Shut up & Write) en biedt Factor IJ in de avond ruimte voor bijvoorbeeld een jazzconcert, poëzieavond of workshop. Zo creëert Factor IJ samen met de bewoners van IJburg een bruisende culturele omgeving die je uitdaagt en waar alle IJburgers onderdeel van kunnen uitmaken. Zo ervaar je zelf de IJ-factor in je dagelijks leven!

Educatie

Kinderen en jongeren zijn er verhoudingsgewijs veel in IJburg. Een reden te meer om daar aandacht aan te besteden, aldus Nienke. Zo wil Factor IJ in het begin van de lente samen met kunstcollectief Splitter Splatter en met de basisscholen van IJburg een kleurrijke en creatieve Lenteparade organiseren. Ook biedt Factor IJ verschillende creatieve workshops aan voor kinderen, zoals een workshop keramiek. Met de brugklassen van het IJburg College wordt een muurschildering gemaakt op een ten tijde van het schrijven van dit stuk nog niet bekende plek op de Pampuslaan, onder begeleiding van beeldend kunstenaar Iriée Zamblé. Het thema voor de muurschildering is: ‘Wat kenmerkt IJburg en de IJburger? En in hoeverre herken je jezelf hierin?’ De leerlingen gaan daar in de stijl van Iriée mee aan de slag.

Activiteiten

Naast de hierboven genoemde activiteiten is er natuurlijk een vaste expositie. Eenmaal per jaar is er Factor IJ Presenteert. Hiermee biedt Factor IJ aanstormend talent uit voornamelijk Amsterdam een kans om zich te presenteren aan het publiek. Ook is het mogelijk voor kunstenaars uit de buurt om door het jaar heen eigen werk in de Open Etalage te exposeren. Voor Factor IJ Curated by benadert Factor IJ interessante personen uit het culturele veld om een expositie samen te stellen uit de collectie van Factor IJ.

Terwijl we al pratend van een kopje koffie genieten in de koffiecorner, vertrouwt Nienke me toe dat ook de koffie een IJburgse touch heeft en afkomstig is van de IJburgse Aroma Club. Daarnaast wijst ze nog even op de designwinkel. Van alles wat daar wordt verkocht kent ze de makers!

A.s. april wordt Factor IJ zelfstandig. Een uitdaging, maar Nienke heeft vertrouwen in het succes ervan. Van deze enthousiaste en innemende IJburger gaat een enorme drive uit. Dat is precies wat we hier nodig hebben, constateert deze interviewster.