Home Dwars nieuws Column | Noord, West, Oost op zijn best!

Column | Noord, West, Oost op zijn best!

0

Alweer mijn laatste column voor de verkiezingen, wat vliegt de tijd! Het is een waar voorrecht om als bestuurder met een bijzondere verantwoordelijkheid samen met een geweldig team, maar bovenal met de bewoners en ondernemers van Amsterdam de stad een beetje mooier en beter te maken. Een complete terugblik is onmogelijk in deze column, maar ik wil toch wat voorbeelden benoemen.

De column van een stadsdeelbestuurder komt dit keer van Rick Vermin

Ik denk met veel plezier terug aan de pittige discussies die ik heb mogen voeren met de ondernemers van de Eerste van Swindenstraat, maar uiteindelijk kijken we nu gezamenlijk uit naar de daadwerkelijke herinrichting die komend najaar eindelijk start. Ook de vele mooie gesprekken tussen bewoners en de activiteiten die zijn georganiseerd in het traject van de herinrichting van het Sumatraplantsoen blijven me bij. De mooiste uitspraak kwam van een inmiddels, helaas, verhuisde bewoner: ‘er is nog geen steen verlegd maar het plein is al anders’.

Waar ik bijzonder trots op ben zijn de vele plekken waar we met bewoners de buurt groener, aangenamer en leefbaarder gemaakt hebben. Het is een aanzienlijke lijst, zelfs mijn collega Ivar Manuel valt het op. Bijgevoegde foto is van de Billitonstraat waar een vrij onooglijk en verloederd pleintje was, is dat nu een hele fijne groen plek met een leuke jeu de boules baan waar de buurt veel gebruik van maakt. Het zijn echt pareltjes die je steeds meer in de buurt ziet en waar er steeds meer van bij komen. Dus als je een goed idee hebt bij jou in de buurt, laat het ons weten dan gaan we samen aan de slag!

En ondanks dit tromgeroffel is er natuurlijk nog enorm veel werk te verzetten. Om te beginnen met de twee crisissen in onze maatschappij en systeem. De woningnood is ongekend; waardoor de diverse stad op het spel staat. Wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn ellenlang en koophuizen zijn alleen nog bereikbaar voor de allerrijksten. Mijn schrikbeeld is dat Amsterdam, als stad een belangrijke emancipatie motor, alleen nog maar voor een kleine elite bereikbaar is. Ook de klimaatcrisis komt razendsnel op ons af. Al het uitstel en treuzelen van het Rijk en grote bedrijven zet onze gezamenlijke toekomst op het spel. We zullen alles uit de kast moeten trekken om duurzamer te leven. En ook hier weer trekken de kwetsbare mensen aan het kortste eind met vaak hoge energierekeningen in slecht geïsoleerde huizen en weinig eigen handelingsperspectief. Deze mensen moeten we als eerste helpen. Ik wil graag een stad zijn waar iedereen kan wonen, met welke achtergrond en hoeveel centen je ook hebt en wat voor reden je ook hebt om hier te willen zijn, want ja wie wil nou niet in Amsterdam wonen?

Tot slot, een vroege oproep, maar ga stemmen. Het maakt me – bijna – niet uit op welke partij of wie, maar stem, het doet ertoe! Al het bovenstaande zijn geen vanzelfsprekendheden, maar politieke keuzes en iedere partij en politicus heeft zijn eigen toekomstbeeld voor de stad, dus bedenk goed wie bij jou past. En nieuw: voor de stadsdeelcommissie mogen nu ook 16- en 17-jarigen al stemmen. Bovenal wil ik iedereen bedanken die de afgelopen periode, mee heeft gedacht en geholpen om ons stadsdeel weer een stukje mooier te maken en hopelijk tot in de volgende bestuursperiode.