Home Dwars nieuws Column stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter | Midzomer Mokum

Column stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter | Midzomer Mokum

0

Dertien kinderen openen gretig de blauwe dozen met hun robot bouwpakket. De doos zit vol met wielen, sensoren, oogjes en een mondje, en heel veel schroefjes. De kinderen hebben zich aangemeld voor een workshop ‘robot programmeren’ van Cybersoek en in de eerste les mogen ze de robot eerst zelf bouwen. Na een week kan de robot op hun commando door een doolhof lopen en allerlei trucjes. De kinderen zijn vooral heel geconcentreerd bezig en hebben nauwelijks tijd voor mijn vragen. Een van de kinderen wil later misschien programmeur van games worden. Hier begint het dromen.

De cursus is onderdeel van Midzomer Mokum, het zomervakantieprogramma van Amsterdam. Voor het tweede coronajaar op rij organiseerde het stadsdeel een programma voor thuisblijvende kinderen die wel toe zijn aan een extra leuke en uitdagende zomer. Met de inzet van heel veel vrijwilligers worden tientallen cursussen rondom sport, cultuur, kennis en natuur georganiseerd voor de kinderen van Amsterdam Oost. Het gaat niet alleen om plezier maken, maar ook om wat extra te leren en achterstanden in te halen. Bij de robotworkshop van Cybersoek is bijvoorbeeld altijd extra aandacht voor taalontwikkeling. Ik besloot deze zomer een aantal programma’s van Midzomer Mokum te bezoeken.

Voorafgaand aan de robotworkshop opende ik de Summerschool van voetbalclub Zeeburgia. Talentvolle voetballertjes krijgen hier naast hun trainingen bijles van studenten van het Amsterdam University College van de UvA. Deze bijlessen worden het hele jaar door UvA-studenten gegeven in het clubgebouw, en tijdens de zomer gaat er nog een schepje bovenop. De jongens en meisjes vertelden tijdens de voorstelronde allemaal te dromen van een carrière als profvoetballer, maar weten ook dat ze moeten werken aan hun toekomst als het niet lukt hun inkomen uit voetbal te halen. Minder dan 1% van de voetballertjes wordt echt prof, en dus moet je aan je toekomst denken. Grote klasse dat Zeeburgia samen met de UvA, Stichting Studiezalen en Dynamo zo’n mooi programma organiseert. En ik ben blij dat het stadsdeel dit soort programma’s financieel kan ondersteunen.

Want we moeten juist nu investeren in de kansengelijkheid van alle kinderen. Als we niet uitkijken vergroot de coronacrisis de kloof tussen arm en rijk. Veel kinderen wonen in kleine huizen, laagopgeleide ouders kunnen niet altijd de begeleiding bieden bij hun huiswerk en hebben niet het geld om op vakantie te gaan. Ik ben zo blij met alle organisaties en vrijwilligers die in de zomermaanden wat extra doen voor onze kinderen.

Midzomer Mokum is vorig jaar gestart in de coronacrisis, maar het zal een blijvertje worden voor de jaren na de crisis. Omdat we samen blijven werken aan gelijke kansen van onze kinderen, om dromen te laten uitkomen.