Home Overzicht Karel Warmenhoven, buurtburgemeester Plantage Weesperbuurt overleden

Karel Warmenhoven, buurtburgemeester Plantage Weesperbuurt overleden

0

Karel Warmenhoven, een van de grondleggers van het huidige café Eik en Linde én buurtburgemeester van de Plantage Weesperbuurt, is woensdagochtend 25 augustus  in zijn slaap overleden. Warmenhoven was al geruime tijd ziek.

Voordat Warmenhoven samen met Paul Verberne op de vierde locatie van café Eik en Linde de ‘vijfde versie’ begint, werkte hij bij Heineken. Ondanks een wild, chaotisch, maar geslaagd openingsfeest op 1 september 1980 is er twijfel over de nieuwe kroegeigenaren. Onmogelijk dat zij vanachter hun bureaus achter de bar kunnen gaan staan. Actrice Nelly Frijda, dan nog barvrouw bij café Welling, draagt het Verberne en Warmenhoven nog jarenlang na door ‘jullie doen het helemaal verkeerd’ door de zaak te galmen. Dichter Ko van Gemert is wel meteen enthousiast  over  de vijfde versie van Eik en Linde.

In het vernieuwde Eik en Linde
hoop ik steeds weer dat te vinden
waardoor ik na het posten van een brief
mijn tijd vergat en ook mijn lief

De nieuwe eigenaren worden op de proef gesteld door ‘bezorgde’ concurrenten die borden langs de weg hangen met daarop ‘Heden gratis bier in Eik en Linde.’ De eerste jaren na het openingsfeest zijn rustig. Eik en Linde breekt definitief door als (literair) café als Ischa Meijer (1943-1995)  radio-uitzendingen gaat presenteren in de bovenzaal.

Warmenhoven werkt vanaf 1995 minder in Eik en Linde en stopt in 1998 helemaal. Hij zet zich intensief in voor de Plantage-Weesperbuurtvereniging en het Verzetsmuseum. Als voorzitter praat en denkt hij in 2009 mee met de gemeente over verbetering van de buurt. Hij waakt ervoor dat het gebied niet vervlakt en zet in op museumtoerisme. Na zijn voorzitterschap blijft hij de vereniging bijstaan, die hem herinnert als geestig, lief, betrokken, joviaal, eigenwijs en zorgzaam. Karel Warmenhoven werd 84.