Home Overzicht Competitieopzet komend ijshockeyseizoen bekend

Competitieopzet komend ijshockeyseizoen bekend

0

Komend seizoen strijden de Amsterdam Tigers samen met dertien ijshockeyteams in de Eredivisie/Eerste divisie. Twee poules, Noord en Zuid, spelen in een halve competitie zes wedstrijden per team. oost-online houdt je weer een seizoen lang op de hoogte van de wedstrijden van Amsterdam Tigers, waarvan de Jaap Edenhal de thuisbasis is.

Lewis Daniels en Steven King

Buiten koelt het af, in de Jaap Edenhal bereiden de Tigers zich voor op een warme winter met spanning, spektakel, snelheid, sensatie en schade voor de tegenstanders. Door de coronacrisis helaas met minder publiek dan afgelopen jaren. Het team daarentegen is compleet en vastbesloten wat ze door de lockdown misliepen alsnog binnen te halen. Het kampioenschap. In de eredivisie. Let’s go, Tigers!

In dit artikel leggen we je uit wat de gang van zeken is in de competitie.

De Amsterdammers komen in de Eredivisie als ze bij de hoogste vier eindigen. Vanaf de vijfde plaats gaan ze verder in de Eerste Divisie.

De acht teams, vier uit elke poule, die zich hebben gekwalificeerd voor de Eredivisie spelen uit en thuis tegen elkaar, in totaal veertien wedstrijden per team.

In de Eerste divisie nemen zes teams het thuis en uit tegen elkaar op. Elk team speelt tien wedstrijden.

Opzet play-offs Eredivisie

De vier hoogste geëindigde teams plaatsen zich voor de halve finales die 5,6,7, 12, 13 en 14 maart 2021 worden gespeeld in een best-of-three-serie. Het team dat dan op de eerste plek staat komt uit tegen het team op de vierde plek. De teams op de tweede en derde plaats nemen het ook in een best-of-three-serie tegen elkaar op.

Als de Amsterdam Tigers de halve finale winnen, spelen zij en het andere overgebleven team opnieuw een best-of-three-serie. Deze wedstrijden zijn op 19, 20, 21, 26, 27 en 28 maart 2021. De teams die in de finale staan plaatsen zich rechtstreeks voor de Eredivisie in 2021/22 en doen mee aan de bekercompetitie.

Opzet play-offs Eerste divisie

De nummers een tot en met vier van de rangschikking doen mee aan de play-offs. De halve finales (best-of-three-serie) zijn op 5, 6, 7, 12, 13 en 14 maart 2021. Het eerste team komt uit tegen het vierde en nummer twee speelt tegen het team op de derde plek. De finale wedstrijden om de eerste en tweede plaats (opnieuw een best-of-three-serie), worden 19, 20, 21, 26, 27 en 28 maart 2021 gespeeld.

Het Jong Oranje U20-team is van 8 tot en met 14 februari in Belgrado voor het IIHF-wereldkampioenschap ijshockey divisie IIB. Oud-speler en trainer bij de Amsterdam Tigers Ron Berteling is de nieuwe coach van dit team. Tigers Billy Grapperhaus, Nijs Hille, Zebediah Oware, Noah Smits en Jim Vorster staan in de voorlopige selectie.

Competitie met verlenging

Bij gelijke stand na de reguliere speeltijd volgt een drie-tegen-drie overtime periode van maximaal vijf minuten. Het team dat als eerst scoort, wint de wedstrijd. Bij geen goal volgen vijf penalty shots per team. Als de stand daarna nog steeds gelijk is, neemt elk team om de beurt een penaltyshot tot de beslissende goal valt.

Puntentelling

Het team dat de wedstrijd in de gebruikelijke tijd wint, krijgt drie wedstrijdpunten en twee als dit in overtime of bij een beslissend penaltyshot gebeurt. Het team dat in overtime of door een penaltyshot verliest krijgt een punt. Teams die een wedstrijd in reguliere tijd verliezen moeten het doen met niets.