Home Kunst Coronacrisis dwingt Nemo banen te schrappen

Coronacrisis dwingt Nemo banen te schrappen

0

Science Museum Nemo moet zo’n dertig van de 104 vaste formatieplaatsen schrappen. Hierdoor verliezen rond de vijftig medewerkers hun baan. De reorganisatie is nodig om de organisatie aan te passen aan de huidige financiële situatie die na de coronacrisis is ontstaan. Het museum is voor bijna 80 procent afhankelijk van eigen inkomsten, waaronder van bezoekers en evenementen.

Bij deze noodgedwongen reorganisatie verliezen, naast de ongeveer vijftig medewerkers, ook de medewerkers met tijdelijke contracten hun baan. Al eerder kregen zij te horen dat hun contracten niet meer worden verlengd. ‘Met deze ontzettend pijnlijke maatregel komt Nemo wendbaar en weerbaar uit de crisis en kunnen we ons werk voortzetten’, zegt Michiel Buchel, directeur van Nemo. ‘Want de afgelopen periode is het meer dan ooit duidelijk dat het publiek informeren en betrekken bij ontwikkelingen in wetenschap en technologie van groot belang is.’

Michiel Buchel is blij dat veel bezoekers inmiddels het museum weer weten te vinden, ‘Maar in vergelijking met eerdere jaren is het meer dan een halvering van het aantal. Die halvering geldt ook voor de inkomsten waardoor we hard worden geraakt en forse bezuinigingen moeten doorvoeren. De ingreep die nu nodig is, is in het belang van de toekomst van het museum.’ Vorig jaar eindigde Nemo nog op de vierde plek in de lijst van best bezochte musea in Nederland.