Home Overzicht Coronamaatregelen vanaf 25 september versoepeld

Coronamaatregelen vanaf 25 september versoepeld

0

Het kabinet maakte tijdens een persconferentie bekent dat we vanaf 25 september zonder de verplichte 1,5 meter maatregel kunnen. De horeca weer op maximale capaciteit open en alle evenementen zijn dan weer toegestaan. Restaurants en cafés sluiten om 12 uur ‘s nachts. Ook nachtclubs en discotheken.

Voor festivals, optredens, feesten en sportwedstrijden die binnen of buiten plaatsvinden geldt geen maximum aantal bezoekers en geen sluitingstijd. Binnen zonder vaste zitplaats is er wel een maximum aantal bezoekers en is middernacht de sluitingstijd.

Iedereen van 13 jaar en ouder moet soms een coronatoegangsbewijs laten zien in restaurants en cafés (ook op terrassen), op festivals, bij evenementen, bij sportwedstrijden en in bioscopen en theaters. Ben je ouder dan 14 jaar, dan moet je ook je identiteitskaart laten zien.

Ga je met de trein, tram, bus, taxi of metro dan moet je een mondkapje op. In stations en op perrons is geen mondkapje meer nodig. Op het op het vliegveld en in het vliegtuig moet je wel een mondkapje dragen. Reizigers uit gebieden met hoog risico hoeven niet meer in quarantaine.

In het onderwijs hoef je geen mondkapje meer op. Dus ook niet op de gang. Als er een kind ziek is, hoeft niet meer de hele klas naar huis. Dit geldt voor de basisschool en de kinderopvang. Op mbo, hbo en universiteit mogen meer dan 75 mensen in een ruimte zijn.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je twee prikken hebt gehad, je corona hebt gehad en weer beter bent en als je een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud. Het coronatoegangsbewijs zet je zelf op je mobiele telefoon.
Dat kan met de Coronacheck-app. Testen op corona blijft gratis.

In november kijkt het kabinet hoe het gaat en welke regels dan nog nodig zijn. Misschien moeten er al eerder strengere regels komen als meer mensen ziek worden en naar het ziekenhuis moeten.