Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten. oost-online ging op verkenning.

Klik en je weet het!

Straatbrandmelder bij brandweerkazerne Victor in de Dapperstraat

De rode brandmelders werden tussen november 1927 tot 1971 in gebruik genomen. Deze rode, ruim 200 kg zware palen stonden op verschillende plaatsen in de stad. Na het stukslaan van een glazen ruitje kon je door een knop in te drukken een deurtje openen om toegang te krijgen tot de ingebouwde telefoon. Daarmee kon je de hulpdienst bereiken. Architect Pieter Lucas Marnette ontwierp de brandmelder in de stijl van de Amsterdamse School. De paal had de bijnaam ‘Rode Wachter’.

In Amsterdam en omgeving zijn er nog zeven Rode Wachters, waaronder die in de Dapperstraat. Deze straatbrandmelder kreeg in 2016 een plek naast de poort van de kazerne Victor.

De brandweerkazerne aan de Dapperstraat is gesticht in 1884 en was eerst gevestigd in een huisje aan de Pieter Vlamingstraat. De locatie werd toen aangeduid met de letter V. Later werd dit Victor. In 1912 werd de brandweerkazerne aan de Dapperstraat in gebruik genomen. De brandweer was toen overgegaan op automobielen. Het werd daardoor de eerste Amsterdamse brandweerkazerne zonder paardenstallen. De auto’s werden elektrisch aangedreven.  In de kazerne stond daarom een groot oplaadstation.

De kazerne kreeg in 1925 een dependance op de hoek Linnaeusstraat-Tugelaweg, aan de overzijde van de toen nog gelijkvloerse spoorwegkruising, die vaak was gesloten. Als de wagen uit de Dapperstraat voor een gesloten overweg kwam te staan, stapten de mannen uit, renden over de voetgangersbrug die daar over het spoor liep en stapten in de brandweerwagen die in dat ‘spuithuis’ klaar stond. Hieraan kwam een einde toen het spoor eind jaren 30 op een dijk kwam te liggen.

De kazerne Victor doet nog steeds dienst. De Rode Wachter niet.

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten