Home Overzicht Coronavirus zit sport, cultuur en onderwijs dwars

Coronavirus zit sport, cultuur en onderwijs dwars

0

Het coronavirus zet alles op z’n kop. Openbare en besloten evenementen met meer dan honderd personen zijn uitgesteld tot een later tijdstip of afgelast. Het gaat dan om theaters, bioscopen en musea. Maar ook onderwijs en sport worden hard geraakt. De maatregelen van het kabinet zijn tot eind van de maand van toepassing. Ook tussen Amstel en IJ slaat het virus hard toe.

Duizenden stoelen in de theaters in Oost zijn tot het eind van de maand onbezet. De podia van Muziekgebouw aan het IJ, de Nationale Opera en Ballet, Koninklijk Theater Carré en andere theaters blijven leeg, de deuren gesloten. Ook de concerten in de Oosterkerk gaan niet door. Bij Splendor zijn de zalen iets kleiner dan honderd stoelen en formeel mogen de concerten gewoon doorgaan. Toch overlegt Splendor hier mee om te gaan. In iedere geval is het concert op 12 maart afgelast. Het Plein Theater heeft 94 stoelen en laat de geplande voorstellingen wel doorgaan. Ze vallen buiten de genomen maatregelen.

Musea gesloten
Veel musea hebben per direct de deuren gesloten. Alle musea in het Joods Cultureel Kwartier zijn dicht. Evenementen zijn afgeblazen. Het Verzetsmuseum blijft wel open maar laat niet meer dan honderd mensen binnen. Nemo Science Museum volgt wel het beleid van het Kabinet en sluit tot en met 31 maart. Dat doen ook de Hermitage, het Scheepvaartmuseum en het Tropenmuseum. Pakhuis de Zwijger waar veel activiteiten plaatsvinden heeft de publieke programma’s van 12 maart geannuleerd. Over de programmering van de komende weken beraadt het Pakhuis zich.

Minder stoelen in bioscoop
Filmtheater Kriterion blijft open, maar neemt aanvullende maatregelen. Het aantal verkoopbare tickets wordt teruggebracht naar 30 procent, waardoor het besmettingsrisico in de zalen minimaal blijft. Het restaurant en café blijven toegankelijk, maar geplande evenementen zijn afgelast. Crea annuleert alle openbare evenementen in de theater- en muziekzaal. De cursussen gaan gewoon door.

Vroegtijdig einde schaatsseizoen
Ook sportclubs en sportwedstrijden vallen onder de maatregelen van het kabinet. Voor de Jaap Edenbaan betekent dat het schaatsseizoen van de Jaap Edenbaan op vrijdag 13 maart vroegtijdig beëindigd. Daarmee is de laatste dag van het WK Schaatsen voor studenten geannuleerd. De 400-meterbaan, de ijshal en de restaurants sluiten voor alle activiteiten voor de rest van het seizoen.

Velden en clubhuizen gesloten
Alle sportwedstrijden, competities en activiteiten zijn afgelast. Hockeyvereniging Athena heeft het clubhuis en de velden tot en met 31 maart gesloten. Dat gebeurt op advies van de Hockeybond die aansluitend op de landelijke maatregelen haar verenigingen vraagt per direct alle hockeyactiviteiten af te gelasten, ook als deze bijeenkomsten en trainingen minder dan 100 personen betreffen. ook ahc IJburg volgt deze aanbevelingen op.

Trainingen afgelast
Alle trainingen bij Zeeburgia zijn in ieder geval voor donderdag 12 en vrijdag 13 maart afgelast. Alle wedstrijden in het weekend zijn afgelast door de KNVB. Ook voetbalvereniging De Meer volgt, net als alle clubs het advies. De kantine, kleedkamers en velden zijn gesloten.

Accommodaties studentensport gesloten
Alle USC vestigingen zijn met ingang van vrijdag 13 maart gesloten. Dit betekent dat het volledige sportprogramma op alle USC locaties voorlopig komt te vervallen. Dat heeft gevolgen de activiteiten van sportcentrum Universum op het Science Park, de Amstelcamopus en tennis en padel.

Sportscholen nemen maatregelen
Sportschool Vondelgym op de Wibautstraat blijft open. Het aantal sporters aan een groepsles wordt daar teruggebracht naar tien. Op die manier zijn er niet meer dan honderd mensen tegelijk in de gym. Verder worden er net als bij veel andere sportscholen extra hygiëne-maatregelen genomen. High-fives bij het halen van sportprestaties zijn uit den boze. Ook Train More dat een groot aantal vestigingen heeft in Oost zorgt ervoor dat er niet meer dan honderd mensen binnen zijn. Het aantal plekken voor studiolessen wordt gehalveerd. Bij Smart-Fit worden extra schoonmaakrondes gemaakt..

UvA last Bachelordag af
Het kabinet verzoekt hogescholen en universiteiten onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges. De UvA heeft besloten de universiteit te sluiten. Ook is de UvA-Bachelordag die zaterdag 14 maart zou worden gehouden, geannuleerd. De belangrijkste reden is het grote aantal bezoekers uit verschillende delen van het land en uit het buitenland. Het is een drukbezochte dag, met in totaal meer dan 12.000 bezoekers, verspreid over tien locaties met drie informatiemarkten.

HvA kijkt naar onderwijs op afstand
De HvA wil zoveel mogelijk de activiteiten voortzetten. Het onderwijs gaat zoveel mogelijk door. Naar aanleiding van de oproep om alleen nog onderwijs op afstand te geven wordt naar de mogelijkheden gekeken. Colleges, tentamens en andere bijeenkomsten waarbij meer dan 100 mensen aanwezig zijn, gaan niet door. Waar mogelijk werken studenten en medewerkers thuis. De HvA heeft de capaciteit van de netwerken daarvoor uitgebreid.

Wil je naar een activiteit, raadpleeg dan voor alle zekerheid de website van de  organisatoren.